Priopćenje Sindikata kriminalističke policije povodom uhićenja i preprate petero policijskih službenika PU sisačko-moslavačke

Poštovani članovi Sindikata kriminalističke policije,

iz medija smo upoznati s događajem ili događajima koji su se dogodili u PU sisačko-moslavačkoj počevši od 8. studenoga 2023. Događaji o kojima je riječ prema javno dostupnim informacijama odnose se na navodno nezakonitu primjenu policijskih ovlasti, odnosno uporabu vatrenog oružja i krivotvorenje službenog policijskog izvješća o istome događaju, te na osnovu toga donesenu ocjenu zakonitosti upotrebe vatrenog oružja i na navodno lažno podnesenu kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog pokušaja ubojstva dva policijska službenika, zbog čega je policija protiv petorice policijskih službenika PU sisačko-moslavačke podnijela kaznenu prijavu USKOK-u zbog sumnje da su počinili kazneno djelo iz čl. 291. KZ-a zlouporaba položaja i ovlasti.

Prema javno objavljenom, USKOK je 30. studenoga 2023. donio rješenje o provođenju istrage protiv petorice policijskih službenika PU sisačko-moslavačke zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika, koji je istima potom i određen te se sva petorica trenutno nalaze u istražnom zatvoru. 

 Sindikat kriminalističke policije je s istim događajem upoznat u mjeri koliko su o tom izvijestili mediji i smisao našeg obraćanja nije prozivanje nekoga, niti nastupanje u svrhu obrane bilo koga. Smisao je zaštita digniteta policije i onda kada taj dignitet narušavaju sami policijski službenici, zaštita policijskih službenika u njihovom svakodnevnom postupanju te poziv na mudro i racionalno odlučivanje u svim situacijama osobito kada je u pitanju represivno djelovanje prema policijskim službenicima.

Smatramo da javnost, uključujući i druge policijske službenike na koje će odluke donesene u konkretnoj situaciji imati velikog utjecaja, od Ministarstva unutarnjih poslova moraju biti informirani o svim bitnim elementima spornih događaja, a što je moguće učiniti i bez narušavanja tajnosti i probitka istrage. 

 U takvoj informaciji morali bi biti dani odgovori na neka konkretna pitanja: 

 1. Policijski službenici koji postupaju u regulatornoj praznini, gdje je zadan samo osnovni okvir postupanja bez razrađenih, a osobito bez uvježbanih procedura postupanja, nakon ovakvih odluka osjećaju dodatnu nesigurnost. Stoga je za njih i njihov daljnji rad nužno znati koji su to elementi ostvareni u konkretnim događajima, a da opravdavaju ovu razinu represije? 

 2. Koliko nam je poznato uhićeni policijski službenici PU sisačko moslavačke dugi niz godina profesionalno su obnašali službu te su sudjelovali u provođenju kriminalističkih istraživanja i otkrivanju kaznenih djela koja su rezultirala uhićenjima, kaznenim prijavama  i presudama, pa se pitamo zašto je dozvoljeno fotografiranje njihovog privođenja čime ih se dodatno nepotrebno stigmatizira a  u kojem smislu podsjećamo poslodavca na članak 35. Ustava RH, ali i Kolektivnog ugovora kojim se uređuje zaštita dostojanstva državnih službenika i namještenika ? Tražimo odgovor i na pitanje koji od tri predviđena razloga iz čl. 85. ZOPPO su bili razlog primjene sredstava za vezivanje na privedenim policijskim službenicima? Treba li mijenjati pravne akte koji određuju način policijskog postupanja i prava policijskih službenika te omogućiti da se zaštiti privatnost (time i sigurnost pojedinca i obitelji) policijskog službenika?

 3. Napominjemo da su svi događaji krenuli od stresne situacije – policijskog postupanja prema počiniteljima kaznenih djela koji su pokušali preprodati najmanje 23 kg marihuane ulične vrijednosti i do 100.000 eura što samo po sebi upućuje na zaključak da je vrlo vjerojatno u konkretnom slučaju oštećena strana – dio ozbiljne zločinačke organizacije, što cijelom ovom događaju daje i notu apsurda obzirom da USKOK i policija kazneno progone policijske službenike, kojima sud određuje istražni zatvor, u predmetu u kojem trenutno kao oštećenu stranu možemo razaznati jedino pripadnike organiziranog kriminala  !?

 4. Ne ulazimo u ocjenu je li u konkretnoj situaciji od strane policijskih službenika počinjeno kazneno djelo ili neki drugi oblik povrede zakona, niti ovaj Sindikat za donijeti bilo kakav stav u tom smislu raspolaže osnovnim podacima (MUP ih nije javno iznio). Međutim, za sve policijske službenike bitno je znati stoji li MUP i iza onih policijskih službenika koji su eventualno pogriješili obavljajući službene poslove, kao što iza svojih službenika stoje neka druga državna tijela koja se bave sličnim poslovima ?

 5. Treba li  razmisliti o promjeni zakonske regulative s obzirom na odredbe čl. 91. ZOPPO kojima se regulira uporaba vatrenog oružja u slučaju uhićenja ili sprječavanja bijega počinitelja kaznenih djela za koje je predviđena najmanja kazna od 10 godina zatvora, a u koju kategoriju trenutno ne spadaju teška kaznena djela kao što su ubojstvo, razbojništvo, zlouporaba droga i dr. ?

 6. Očekuje li bilo tko odgovoran daljnje rasipanje sustava nakon ovoga i prethodnih sličnih događaja na koje smo već ukazivali? 

 Na kraju podsjećamo kako je određivanje mjere istražnog zatvora krajnja i najteža mjera osiguranja kojom se osigurava okrivljenikova prisutnost u kaznenom postupku, pa u tom smislu smatramo potrebnim podsjetiti na događaje u PU splitsko-dalmatinskoj kada su kolege također kazneno prijavljene, privedene i provele u istražnom zatvoru 21 dan da bi na kraju bili oslobođeni svake disciplinske i kaznene odgovornosti. Bez obzira na ishod postupka, ovi policijski službenici će trajno nositi stigmu i nakon ovog događaja više neće biti isti. 

 Je li taj predmet, a moguće i ovaj aktualni bilo moguće riješiti mudrije i s dužnim oprezom? Napominjemo da jedno od osnovnih načela kaznenog postupka glasi (čl. 4. st. 1. ZKP) „Svaka radnja ili mjera ograničenja slobode ili prava utemeljena na ovom Zakonu mora biti razmjerna naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju“. Pozivamo odgovorne da poduzmu dužne mjere da se ovo načelo primjenjuje i u situacijama kada su za počinjenje kaznenoga djela osumnjičeni policijski službenici.

U  Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije