Preustroj – regionalizacija

GRB-SKP50x50Splitski odvjednik Evelin Tonković, aktualni zamjenik ministra unutarnjih poslova i nekadašnji uspješni načelnik splitskog policijskog odjela za droge, prema neslužbenim informacijama, mogao bi uskoro postati regionalni načelnik četiriju policijskih uprava na području Dalmacije čije bi sjedište bilo u Splitu. Tonković bi, prema istom izvoru, bio odgovoran za rad zadarske, šibenske, splitske i dubrovačke policijske uprave.

 

Kao što se već u nekoliko navrata pisalo, odavno je poznat MUP-ov plan regionalizaciju policije koja bi se trebala provesti do ljeta. Po toj ideji Hrvatska bi bila podijeljena na pet regija i svaka bi od njih imala tzv. regionalnog načelnika policije, koji bi koordinirao radom i bio odgovoran za puno veća geografska područja negoli je to slučaj sa sadašnjim šefovima policijskih uprava.

U svakom slučaju, riječ je o vrlo privlačnom radnom mjestu za sve one pretedente na te dužnosti koji već rade u sustavu MUP-a. Naime, i u slučaju SDP-ova izbornog poraza na idućim parlamentarnim izborima, osoba izabrana za regionalnog policijskog načelnika ostala bi raditi na toj dužnosti, jer je riječ o radnome mjestu unutar sustava MUP-a.

Načelnici postaju voditelji
Ime Evelina Tonkovića spominjalo se u kuloarima i prije dvije godine u kontekstu jednog od favorita za mjesto ravnatelja policije. Splićanin bi tada vrlo vjerojatno i bio imenovan na tu dužnost da je prošao Prijedlog zakona o policiji, ali ga je stopirao EU, jer zakon nije bio usklađen s pravilima Unije.

Tada se predlagalo da se za ravnatelja policije može odabrati osoba koja ima više od 15 godina radnog staža u policiji (kao što je slučaj u Sloveniji ili Velikoj Britaniji), ali se u tadašnji Prijedlog zakona o policiji dodala odredba da ako kandidat nema potrebne godine staža u policiji, ravnatelj može biti i osoba koja ima više od 10 godina staža u odvjetništvu. No, taj prijedlog zakon o policiji nije dobio zeleno svjetlo iz Bruxellesa.

Što će se dobiti regionalizacijom policije, zasad je teško reći. Jedino je očito da će se ukinuti mjesta načelnika policijskih uprava i da će oni vrlo vjerojatno postati voditelji uprava koji će izravno odgovarati regionalnom načelniku. No, kada se zna da će ove četiri dalmatinske policijske uprave opet netko morati voditi, jer sve to zasigurno neće moći “pokriti” regionalni načelnik, postavlja se pitanje dobiva li se regionalizacijom samo još jedna, nepotrebna razina rukovođenja ili se ipak cilja na dobivanje pet “superpolicajaca”.

Izvor portal Slobodna Dalmacija link