PODRŠKA PU VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ

Poštovane kolegice i kolege,

kao Sindikat želimo se jasno i nedvosmisleno oglasiti povodom nemilog događaja koji se dogodio u Vukovaru dana 20.1.2021. godine kada su uhićene osobe u službenim prostorijama Policijske postaje Vukovar fizički napale policijskog službenika prilikom obavljanja dužnosti.

Navedenim događajem na žalost svjedočimo sad već zabrinjavajućem trendu incidenata na području PU vukovarsko-srijemske, nad kojim sad već redovito parazitiraju poneki mediji, pojedinci, političari i interesne grupe, te ovim putem želimo glasno i jasno iskazati potporu policijskim službenicima koji su sudjelovali u navedenom događaju, gdje su svojim postupanjem i profesionalnim pristupom spriječili dalekosežne, teže posljedice.

Blagoslov i privilegij našeg policijskog poziva je to što ga opisuje suočavanje i borba sa zločinom, te štetnim i neprimjerenim ponašanjem pojedinca i grupa, a koji u svome djelovanju vođeni svojim interesom ne poznaju granice, rasu, religiju, nacionalnost .…. niti jednu drugu različitost.

Stoga, nedvojbeno želimo još jednom bezrezervno i nedvosmisleno pružiti podršku policijskim službenicima PU vukovarsko-srijemske koji policijski posao rade u specifičnim okolnostima obzirom na cijeli niz faktora – Vukovar kao mjesto posebnog domovinskog pijeteta, stalna ugroza od migrantske krize, dugačka vanjska granica EU, složena i dugotrajna kriminalistička istraživanja ratnih zločina iz Domovinskog rata, izrazito aktivna krijumčarska ruta (”Balkanska ruta”), prijetnja ekstremnog nasilja kroz sukobe navijačkih skupina, da ne podlegnu provokacijama te pokušajima zlonamjernih pojedinaca i/ili grupa (izvana, ali i iznutra) da se radi nečasnih interesa na štetu Vukovara i Vukovaraca, na štetu Republike Hrvatske izazove masovna histerija, te da nastave profesionalno i uzorno obavljati svoje dužnosti.

Također zahtijevamo od ravnateljstva MUP-a da se jasno oglasi o predmetnom događaju, te da ovaj nemili događaj shvati kao ozbiljno upozorenje koje traži da se predano sagleda sigurnosno stanje na području PU vukovarsko-srijemske, te sukladno procjeni kolegama pruži sva potreban pomoć, jer problemi PU vukovarsko-srijemske su problemi svih nas.

Kao što posebnom emocijom štujemo žrtvu Vukovara i Vukovaraca, odlučno branimo sve tekovine Domovinskog rata u kojem je policija prva stala u obrani Hrvatske, tako bez zadrške i čvrsto stojimo u obrani naše policijske struke i svakog policijskog službenika, svakog pripadnika hrvatske policije koji radeći svoj posao svakodnevno provodi policijske ovlasti sukladno Zakonu.

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije