ISTUP KOORDINACIJE 8 NERPREZENTATIVNIH SINDIKATA NA MARKOVOM TRGU 

Poštovani članovi Sindikata kriminalističke policije, obavještavamo Vas kako je Vlada  ignorirala otvoreno pismo koordinacije nereprezentativnih sindikata da se odgodi potpisivanje dodatka ugovora KU dok Ustavni sud ne kaže svoje, pa su se čelnici 8 nereprezentativnih sindikata uključujući i naš Sindikat kriminalističke policije koji su i potpisnici tog pisma, dana  18.5.2023. godine u 10,00 sati okupili na Markovom trgu kako bi putem konferencije za novinare i javnost još jednom upozorili da je riječ o diskriminaciji jer se članovima reprezentativnih sindikata omogućuju veća materijalna prava u odnosu na sve druge zaposlenike. Predsjednik Carinskog sindikata Rino Štorić, tom prilikom govorio je u ime  Carinskog sindikata, Sindikata porezne uprave Hrvatske, Sindikata policijskih službenika, Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama, Sindikata pravosudne policije Hrvatske, Općeg sindikata MUP-a, Sindikata zaposlenika državne službe Hrvatske  i Sindikata kriminalističke policije. Rino Štorić izjavio je  da je skoro trećina zaposlenih u državnim službama u sindikatima koji nisu reprezentativni, što je 19 tisuća ljudi, uz to oko jedna trećina zaposlenih, nije uopće učlanjena u sindikate tako da će od oko 57 tisuća službenika i namještenika njih 19 tisuća, koji su članovi reprezentativnih sindikata u državnoj upravi, dobiti regres u iznosu od 300 eura, dok će preostalih 38 tisuća dobiti regres od 250 eura.

Ovom prilikom istupu 8 nereprezentativnih sindikata podršku su dali i predsjednik reprezentativnog sindikata Preporod g.  Željko Stipić koji je naglasio da iako će članovi njegovog sindikata kao reprezentativnog dobiti veći iznos regresa, želi istaknuti nepravdu u odnosu na kolege iz nereprezentativnih sindikata i poručuje da ni Vlada, ali ni reprezentativni sindikati nisu smjeli dovesti do takve diskriminacije. Otkriva i to da je prema podacima koje su sindikati dobili iz resornog Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u reprezentativne sindikate učlanjeno oko 97 tisuća zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama, dok preostalih 130 tisuća nisu članovi sindikata ili su članovi nereprezentativnih sindikata. To znači da će većina zaposlenih u javnom sektoru dobiti manji regres.

Podršku nam je dao i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, g. Viktor Gotovac koji je tom prilikom kazao  da je sada sve na Ustavnom sudu, koji može odlučiti hoće li zabraniti diskriminaciju, a podsjetio je i da Ustavni sud ima ovlasti obustaviti primjenu ZOR-a u tom dijelu do donošenja svoje odluke.

Na kraju konferencije, odvjetnik Ivan Gržić je u ime Sindikata policijskih službenika i Carinskog sindikata  koji su podnijeli tužbe Ustavnom sudu kazao da su one podnesene u ožujku i da očekuje žurnu reakciju kako bi se ukinula diskriminacija, jer su sporne odredbe, naglasio je on, u suprotnosti ne samo s Ustavom nego i s međunarodnim konvencijama, praksom Europskog suda za ljudska prava i Ustavom. Uz to, upozorava Gržić, te su odredbe Zakona u radu u suprotnosti i sa samim Zakonom o radu jer on zabranjuje diskriminaciju radnika zbog članstva u pojedinim sindikatima.

Na žalost očekivano,  dana 19.5.203. godine predstavnici Vlade uz prisutnost premijera Andreja Plenkovića i sindikata zaposlenih u javnom sektoru (“Vladinih sindikata”) su  potpisali sporni dodatak kolektivnim ugovorima po kojem će država prvi put isplatiti različite iznose svojim službenicima, ovisno o tome jesu li ili nisu učlanjeni u reprezentativne sindikate s kojima je dogovorila te promjene. Tako će  svi zaposleni u državnoj upravi, koji nisu članovi sindikata, ali i oni koji su članovi sindikata, ali ne reprezentativnih, dobit  50 eura manji regres. Za očekivati je da će se slično dogoditi i nakon pregovora o božićnici i uskrsnici, koja bi sljedeće godine prvi put trebala biti isplaćena u javnom sektoru, ako u međuvremenu Ustavni sud ne ospori odredbu iz Zakona o radu koja je omogućila takvo postupanje jer je nekoliko sindikata sporne odredbe poslalo tom sudu na ocjenu ustavnosti.

  

u Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

Korodinacija na Markov trgu foto