Utvrđivanje odgovornosti u vezi upućivanja 36 pripadnika hrvatske policije na teritorij Republike Mađarske

Sindikat kriminalističke policije, kao i veći dio hrvatske javnosti, s nevjericom i zaprepaštenjem primio je jučerašnju vijest koju su prenijeli brojni hrvatski mediji o velikom incidentu s Mađarskom u koji su bili uključeni hrvatski policajci, a koji su u petak 18.09.2015. godine, dok su provodili mjere osiguranja u vlaku s migrantima, bili “zadržani na mađarskoj granici i popisani” jer su time prekršili međunarodne propise.

Uz uvažavanje izvanrednosti i iznimnosti aktualnih događanja vezanih i proizašlih iz eskalirajuće migrantske krize u Republici Hrvatskoj, Sindikat kriminalističke policije drži neozbiljnim, ugrožavajućim i profesionalno nedopustivim, propust protuzakonitog upućivanja 36 hrvatskih policajaca na teritorij Republike Mađarske, suprotno međunarodnom pravu i ugovorima i uz nepostojanje bilateralnih dogovora primjerenih aktualnoj situaciji.

Podsjećamo da policija, sukladno odredbama članka 10. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, surađuje s inozemnom policijom i drugim tijelima, na način predviđen međunarodnim ugovorom ili posebnim zakonom, te da policijski službenik, sukladno odredbama članka 22. istog Zakona, može sudjelovati u obavljanju policijskih poslova u inozemstvu pod uvjetima određenim međunarodnim ugovorom, dok ga se ne može uputiti u inozemstvo radi obavljanja tih poslova bez njegove pisane suglasnosti.

Stoga smo čvrstog stava kako su u ovom događaju, u zakonski dvojbenu i profesionalno i osobno izuzetno neugodnu situaciju, dovedeni i izloženi prije svega naši kolegice i kolege policajci kojima je naloženo sporno postupanje, čime se uvelike naštetilo međunarodnom ugledu hrvatske policije.

Zbog svega navedenog, Sindikat kriminalističke policije kao strukovni policijski sindikat najoštrije prosvjeduje i osuđuje ovakvo neodgovorno i neozbiljno ponašanje rukovodstva MUP-a u ovakvim kriznim situacijama.

Stoga zahtijevamo od Vas, kao ministra unutarnjih poslova, ali i čelne osobe ustrojenog kriznog stožera, da zatražite od Službe za unutarnju kontrolu MUP-a da se po žurnom postupku cijeli slučaj temeljito istraži te utvrdi subjektivna, ali i objektivna odgovornost nadležnih rukovoditelja u zapovjednoj vertikali.

Naš dopis