PRIJEDLOGOM ZAKONA O PLAĆAMA U DRŽAVNOJ SLUŽBI I JAVNIM SLUŽBAMA NASTAVLJA SE OBEZVRJEĐIVANJE POLICIJSKOG ZANIMANJA

Poštovani članovi Sindikata kriminalističke policije, kolegice i kolege,

dok se u javnom prostoru živo raspravlja o dodatku II. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike koji prvi put u povijesti državne službenike i namještenike, odnosno u našem slučaju policijske službenike dijeli na vrijedne ili manje vrijedne, odnosno na „članove“ i „ne članove“, istovremeno se u tišini priprema prijedlog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama koji će ako bude prihvaćen  dodatno unazaditi i obezvrijediti policijsko zanimanje. Šutnja i vrijeme će pokazati imaju li pregovori oko dodataka II. Kolektivnog ugovora i “podzemnog”, brzinskog i tihog pokušaja promjene spomenutog zakona “trgovinsku” pozadinu između Vlade kao poslodavca i tzv. “reprezentativnih” u stvarnosti “vladinih” sindikata.

Na žalost radi ovog lošeg i površnog prijedloga zakonskog rješenja u redovima policije neće doći do povećanja učinkovitosti, nego upravo suprotno. Radi novih zakonskih rješenja neće se povećati interes za policijski posao, nego upravo suprotno i pored smanjenog interesa već postojeći pripadnici policije će tražiti poslovne mogućnosti na drugim radnim mjestima izvan sustava ili će tražiti odlazak u mirovinu.

S obzirom na sve jasno vidljive pogreške i nelogičnosti koje donosi novi zakon, na koje ukazujemo u priloženom osvrtu Sindikata kriminalističke policije koji možete u cijelosti pročitati u prilogu ove objave pozivamo nadležne unutar MUP-a da policijski službenici budu izuzeti od primjene novog

Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama po kriteriju izuzetka kao što je to opisano u čl. 2., te da za policijske službenike, djelatne vojne osobe, službene osobe u sigurnosno – obavještajnom sustavu te ovlaštene osobe Ministarstva pravosuđa donese poseban propis o plaćama prema uzoru na zakonsko rješenje iz Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba (NN 128/99, 16/01, 22/02, 41/08, 97/12, 118/12), s obzirom da su te službe međusobno srodne i bitno različite od ostatka državne uprave.

U  Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

Prilog dokument: SKP-I-02-2023