POZIV NA CIJEPLJENJE PROTIV BOLESTI COVID 19

Poštovane kolegice i kolege, članovi Sindikata kriminalističke policije,

poradi Vaših učestalih upita, želimo jasno izraziti stav Sindikata kriminalističke policije o cijepljenju protiv bolesti COVID 19 koja je uzrok trenutne globalne pandemije.

Kao sindikat priklanjamo se stavu većine znanstvenika koja potiče cijepljenje, odnosno u ovom trenutku jasno je da je puno veći rizik kod onih koji su necijepljeni, da će biti inficirani, da će imati veći potencijal širenja bolesti te da će razviti teže simptome bolesti, zbog čega koristimo i ovu priliku kako bi sve među nama koji nisu do sada cijepljeni potakli na cijepljenje jer u ovom trenutku, po našem mišljenju, to je najvažniji i najefikasniji način suprotstavljanja globalnoj pandemiji bolesti COVID 19, dakako ponekad uz potrebu kombiniranja sa provođenjem i drugih mjera.

Međutim želimo jasno kazati kako smo također stava da nitko zbog drugačijeg mišljenja na koje ima pravo ili drugih objektivnih okolnosti ne smije biti diskreditiran niti smiju biti ugrožena njegova radna prava, te ćemo kao sindikat poduzeti sve mehanizme kako bi zaštitili službenike koji zauzimaju drugačije mišljenje ili zbog drugih objektivnih okolnosti odbijaju cijepljenje, a zbog čega bi bila ugrožena njihova radna prava, naravno da pri tom ne ugrožavaju druge.

Mišljenja smo kako je u ovoj situaciji dobro podsjetiti da međunarodna Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda na prvom mjestu ističe Pravo na život, koje pravo smo svi dužni prioritetno štiti. U tom smislu želimo naglasiti važnost testiranja na prisutnost bolesti COVID 19. S tim u vezi čvrstog smo stava da je odgovorno i izbalansirano korektno, da onaj tko nije prebolio bolest COVID 19 i nije se cijepio protiv bolesti COVID 19, poradi ljudi u svojem radnom ali i obiteljskom okruženju (posebice onih koji spadaju u ranjivije skupine) kada je to potrebno (sukladno preporuci stručnjaka) izvrši test pa ako treba i više puta tijekom tjedna, isto kao što držimo ispravnim da se sukladno potrebi i stručnoj preporuci (u iznimnim situacijama koje to zahtijevaju) testira i onaj koji je prebolio, odnosno koji je cijepljen protiv bolesti COVID 19 obzirom na smanjenu ali ipak postojeću mogućnost prijenosa virusa. U ovom trenutku od poslodavca očekujemo da u vezi testiranja na prisutnost bolesti COVID 19 osigura prikladne uvjete za testiranje te da pokrije troškove testiranja za sve zaposlenike bez razlike, a sukladno potrebi.

Na kraju podsjećamo i napominjemo kako će se i dalje mnogi policijski službenici, uz sve zdravstvene djelatnike koji nose najveći teret ove krize, nalaziti na „prvoj liniji“ borbe protiv bolesti COVID 19, gdje će biti izloženiji prijetnji bolesti COVID 19 od većine ostalih građana, što bi svima nama trebao biti i argument više da se odazovemo pozivu na cijepljenje.

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije