ORGANIZIRANI KRIMINALITET NA DJELU !

Na žalost moramo konstatirati kako je nakon uspješnog kriminalističkog istraživanja nad većim brojem osoba zbog krijumčarenja i preprodaja droga, u javnosti poznatoj policijskoj akciji kodnog imena “SPIDER WEB”, očito da je hrvatski pravosudni sustav doživio još jedan u nizu poraza od strane organiziranog kriminaliteta, a koji će još jednom biti popraćen gromoglasnim aplaudiranjem u HRVATSKOJ SUDNICI brojnih kriminalnih suradnika optuženika, prijatelja i rodbine optuženika, te odvjetničko-braniteljskih TIMOVA, koji su uspješno na razno razne načine kazneni postupak doveli do apsurda (od lažnih dojava o bombi do izmišljanja bolesti).

Podsjećamo da su u prvostupanjskoj presudi za sve optuženike izrečene zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 73 godine, ali je odlukom Vrhovnog suda RH zbog navodne procesne greške prvostupanjskog suda (nisu upitni prikupljeni dokazi, već vođenje rasprava), vraćena na ponovno suđenje tijekom kojeg je došlo do isteka zakonom predviđenog roka trajanja istražnog zatvora.

Dolazimo do situacije koja se već pretvara u praksu tj. da u slučajevima kada se radi o kaznenom procesuiranju većeg broja optuženika kao pripadnika zločinačkog udruženja, a koje obično zastupaju iskusni odvjetnički timovi svjesni manjkavosti članka 133. ZKP-a, vođe, organizatori i pripadnici procesuiranih zločinačkih udruženja u pravilu budu zbog isteka roka maksimalnog trajanja istražnog zatvora oslobođeni prije donošenja prvostupanjske ili pravomoćne presude, čime se pokazuje nemoć sustava (državnih institucija) u procesuiranju takvih najsloženijih i najopasnijih oblika zločina te nemogućnost učinkovite borbe protiv organiziranog kriminaliteta, a što bi moglo biti izuzetno opasno za društvo u cjelini.

Pitanje koje nam se nameće na kraju, da li i državne institucije koje bi se trebale boriti protiv organiziranog kriminaliteta, a zasigurno su svjesne ovog problema, ne poduzimajući ništa, postaju i same DIONICIMA organiziranog kriminaliteta?

http://www.vecernji.hr/crna-kronika/dileri-s-bahama-osudeni-na-22-godine-izlaze-na-slobodu-1010266