Interni natječaji – osvrt na tužbe

GRB-SKP50x50Poštovani članovi, simpatizeri i ostali koji pratite aktivnosti SKP-a, s obzirom da je ovih dana u medijima ponovno aktualna tema u vezi netransparentnih internih natječaja u MUP-u, ovim putem Vas želimo obavijestiti da je Sindikat kriminalističke policije, u kritičkom osvrtu na novi preustroj policije kojeg smo dana 04.06.2014. god. uputili ministru i glavnom ravnatelju policije, predložio Ministarstvu na razmatranje moguće rješenje ovog gorućeg problema u sustavu.

Da podsjetimo, SKP je do sada na razne načine upozoravao da su interni natječaji za određena rukovodeća radna mjesta u Ministarstvu u većini slučajeva samo formalnost i koincidiraju sa političkim promjenama, dok je jedan od glavnih kriterija i dalje podobnost, a ne stručnost i profesionalnost, što u konačnici često rezultira izborom nekompetentnih rukovoditeljana čelne pozicije u sustavu. S tim u svezi, a u cilju izgradnje pravednijeg policijskog sustava, predložili smo Ministarstvu ustrojavanje nove organizacijske jedinice u sklopu Ravnateljstva policije koja bi aktivno sudjelovala u pripremama i provedbi internih natječaja, te bi uz savjetodavnu imala i nadzornu ulogu pazeći da se interni natječaji pravilno provedu. Dakle, glavni smisao postojanja takve ustrojstvene jedinice bio bi sastavljanje neovisnih komisija koje bi odlučivale prilikom izbora između prijavljenih kandidata, pri čemu bi bili zadani strogi kriteriji struke kao uvjeti pristupanja istoj, a sastojala bi se od predstavnika svih rodova policije i svoju bi neovisnost gradila na rotacijama kadrova koje nekoincidiraju sa političkim promjenama.

Svjesni činjenice da će ovakvih problema u sustavu i nadalje biti, ali i mogućih podrugljivih komentara kako nismo ponudili neku novu revolucionarnu ideju, ističemo da je naša osnovna namjera bila potaknuti Ministarstvo na promjene kako bi se u svim budućim natječajima spriječilo ponavljanje sličnih nepravilnosti. Napominjemo da je zbog nezakonitosti u provedenim internim natječajima već sada nanijeta nemjerljiva šteta ugledu MUP-a, a kad presude Upravnih sudova u korist smijenjenih policijskih službenika postanu pravomoćne nastupit će i ogromna šteta za državni proračun, a koju ćemo, na kraju, nadoknaditi svi mi porezni obveznici.

Izvor portal Večernji list