SKP INZISTIRA NA UTVRĐIVANJU ODGOVORNOSTI U VEZI PROTUZAKONITOG UPUĆIVANJA 36 PRIPADNIKA HRVATSKE POLICIJE NA TERITORIJ REPUBLIKE MAĐARSKE

Poštovano članstvo SKP-a,

podsjećamo Vas kako je Sindikat kriminalističke policije dana 20. rujna 2015. godine uputio oštar prosvjed bivšem ministru unutarnjih poslova g. Ranku Ostojiću zbog protuzakonitog upućivanja 36 hrvatskih policajaca u vlaku s migrantima na teritorij Republike Mađarske, sa zahtjevom da nadležnim službama MUP-a naloži da po žurnom postupku cijeli slučaj temeljito istraže te utvrde odgovornost svih policijskih rukovoditelja u zapovjednoj vertikali.
Budući je bivši ministar MUP-a u potpunosti ignorirao naš zahtjev, dana 02. studenog 2015. godine uputili smo dopis Službi za unutarnju kontrolu MUP-a, te zatražili da sukladno svom djelokrugu rada provedu nadzor zakonitosti postupanja svih rukovoditelja u ovom slučaju, vjerujući da će, unatoč svemu, ipak nastojati objektivno utvrditi sve činjenice te subjektivnu i objektivnu odgovornost svih nadležnih rukovoditelja u zapovjednoj vertikali. Međutim, suprotno očekivanjima, nakon proteka gotovo 5 mjeseci od slanja našeg prvog dopisa, zaprimili smo odgovor Službe za unutarnju kontrolu MUP-a broj: 511-01-12-82780/1-15. od 29.02.2016. godine (presliku navedenog dopisa također možete pročitati u cijelosti u privitku ovog dopisa), čiji nas je sadržaj ne samo zaprepastio, već i ozbiljno zabrinuo budući se u dopisu navodi da Služba za unutarnju kontrolu nije uopće provjeravala utemeljenost navoda iz našeg zahtjeva, a što jasno pokazuje da je sustav ugrožen i da ne funkcionira na zadovoljavajući način. Bez ikakve dvojbe želimo konstatirati kako Služba za unutarnju kontrolu nije imala nikakvog opravdanja za nepostupanje po dopisu Sindikata kriminalističke policije, stoga sve upućuje na nedopustivo uplitanje politike u njezin rad, čime je nanesena dodatna šteta i sramota ne samo hrvatskoj policiji, već i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske. Stoga se Sindikat kriminalističke policije odlučio po navedenom pitanju obratiti i novo izabranom ministru unutarnjih poslova g. Vlahi Orepiću, koji dopis u cijelosti možete pročitati u prilogu ove poruke, sa ponovljenim zahtjevom da se utvrdi tko je izdao spornu nezakonitu zapovijed da hrvatski policajci prijeđu državnu granicu bez dopuštenja mađarskih vlasti, zatim, tko je sve od policijskih rukovoditelja sudjelovao u prenošenju te zapovijedi nadolje kroz policijsku hijerarhiju te iz kojih razloga se policijski rukovoditelji nisu usprotivili toj nezakonitoj zapovijedi i odbili je izvršiti.

Naš dopis