PRIOPĆENJE SINDIKATA KRIMINALISTIČKE POLICIJE U VEZI TEŠKE KRAĐE PROVALJIVANJEM U SLUŽBENE PROSTORIJE PUZ-a

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege,

iako je po pitanju teške krađe provaljivanjem u prostorije PUZ-a, Sektora kriminalističke policije, puno toga već izrečeno u mnogim medijima, Sindikat kriminalističke policije daje punu podršku kolegama iz PU zagrebačke u cilju što bržeg razrješenja i otkrivanja počinitelja predmetnog kaznenog djela, te u tom smislu očekuje od svih relevantnih službi, uključujući i Službu za unutarnju kontrolu, da profesionalno obave svoj dio posla.

Ovaj nedopustivi događaj u svakom slučaju je novi, snažni udar na dostojanstvo i ugled hrvatske policije, te se kao takav ne može promatrati izdvojeno kao problem policijske uprave, već je to događaj koji bi se trebao ticati sviju nas.
To nikako ne umanjuje odgovornost rukovoditelja navedene policijske uprave, ali i drugih policijskih rukovoditelja u Ravnateljstvu policije jer se nakon ovakvog događaja neminovno moraju otvoriti i pitanja sigurnosnih mjera koje su poduzete u posljednje vrijeme kako bi se zajamčila sigurnost policijskih objekata i policijskih službenika.

Ovo je samo jedan od pokazatelja kako je sigurnost sustava na jako lošem nivou, a upravo svjesni realne opasnosti koju suvremeni terorizam predstavlja za nacionalnu sigurnost, SKP je odgovornim osobama u MUP-u dostavio prijedlog prioritetnih mjera za koje smatramo da ih je trebalo neodgodivo poduzeti (naš dopis broj: SKP-I-02-53/2015. od 03.12.2015. godine), umjesto preopćenito definiranih, nevidljivih i neučinkovitih mjera koje su do sada predložene od nadležnih službi.
Stoga se nadamo da će ovaj događaj biti prekretnica i da se više neće sustavno zanemarivati pitanja vlastite sigurnosti jer je nužno što hitnije konsolidirati sustav kako bismo prije svega podigli povjerenje građana u policiju te kako bismo se mogli suprotstaviti svakom obliku kriminala.

U Vašoj službi,

Sindikat kriminalističke policije