NAJAVE IZ VLADE RH O ISPLATI REGRESA ZA 2016. GODINU!!! (ZAŠTITA ČASTI I UGLEDA POLICIJE TRAŽI SE)

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege,

umjesto pozitivnog komentara u vezi najava iz Vlade RH o isplati regresa policijskim službenicima za 2016. godinu, na žalost primorani smo još jednom osvrnuti se na komentare i objave onih koji se skrivaju iza časnog novinarskog zanimanja, a koji su tu vijest opremili gnjusnim i uvredljivim naslovom članka na jednom hrvatskom portalu “Vlada u ostavci će prije odlaska isplatiti regres uhljebima u državnoj službi”, što samo po sebi dovoljno govori o stanju novinarstva danas u Hrvatskoj, odnosno koliko su niski profesionalni i etički standardi kod pojedinih novinara i glavnih urednika.

Podsjećamo kako je sukladno odredbama čl. 6. Kodeksa časti hrvatskih novinara, svaki novinar dužan poštovati etiku javne riječi i kulturu dijaloga te uvažavati čast, ugled i dostojanstvo osoba ili skupina sa kojima polemizira, dok se u čl. 13. navodi da novinarima nije dopušteno koristiti stereotipe, pežorativne izraze, ponižavajuće prikazivanje, kao i svaki drugi oblik izravnog ili neizravnog poticanja ili podržavanja diskriminacije.

Stoga, očekujemo i nadamo se da će Ministarstvo unutarnjih poslova u konkretnom slučaju oštrim i jasnim protestom pokazati revnost u zaštiti časti i ugleda policije, ali i drugih državnih službenika koji vrijedno i pošteno obavljaju svoj posao.

U Vašoj službi,

Sindikat kriminalističke policije

Link na sporni novinski članak:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/vlada-u-ostavci-ce-prije-odlaska-isplatiti-regres-uhljebima-u-drzavnoj-sluzbi/904554.aspx