FRUSTRIRAJUĆI PREDMETI – NASTAVAK TENZIJA U ODNOSIMA DORH – MUP ?

http://www.jutarnji.hr/suradnja-u-borbi-protiv-kriminala-mup-je-predao-dorh-u-spise-o-40-velkih-istraga/1231953/

Ne ulazeći u istinitost naslovnice ovog dnevnog lista, želimo samo istaknuti da je suvišno dodatno komentirati poroznost sustava koji dozvoljava i tolerira ovakve medijske ispade.

Međutim, ujedno koristimo ovu priliku da sve Vas članove i simpatizere SKP-a podsjetimo kako nam do današnjeg dana nitko nije odgovorio na naš dopis od 04.10.2014. g. naslovljen na Glavnog državnog odvjetnika i Ministra unutarnjih poslova, u kojem su po prvi put javno, konkretno i jasno navedeni problemi u odnosima DORH-a i MUP-a na operativnoj razini.

 

Također želimo iskoristiti ovu priliku te poručiti svima Vama policijskim službenicima, koji ste svakodnevno u poziciji komunikacije sa državnim odvjetništvom oko podnošenja kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu, da je svakom policajcu podnošenje kaznene prijave zakonom propisana dužnost i neotuđivo pravo, kao što je podizanje optužnice dužnost i pravo svakog državnog odvjetnika, odnosno izricanje presude dužnost i pravo svakog suca.

Stoga Vas u tom smislu želimo podsjetiti na čl. 7. Protokola o zajedničkom radu policije i državnog odvjetništva tijekom prethodnog i kaznenog postupka s naglaskom na stavak 2. i 4. ( …. U SVEZI OVIH PITANJA MIŠLJENJE DRŽAVNOG ODVJETNIKA NE OBVEZUJE POLICIJU , KOJA TADA POSTUPA U SKLADU SA SVOJOM ODLUKOM…..) koji nas obvezuju da budemo odlučni, neovisni i beskompromisni u provođenju zakona jer ćemo jedino tako moći POVRATITI NAŠ POLJULJANI UGLED i SAMOPOUZDANJE.

Članak 7.

(1) Mišljenje o pravnim pitanjima koja se mogu pojaviti tijekom rada na pojedinom predmetu daje državni odvjetnik.

(2) Ukoliko se policija ne slaže s mišljenjem državnog odvjetnika može ga na to upozoriti i ako državni odvjetnik ostane kod svog mišljenja i ponovi ga u pisanom obliku ono je za policiju obvezujuće.

(3) U težim i složenijim predmetima policija može o neslaganju s mišljenjem državnog odvjetnika izvijestiti Ravnateljstvo policije radi pribavljanja mišljenja višeg državnog odvjetnika.

4) Sudionici su suglasni da se stavak 2. ne primjenjuje u slučaju neslaganja u svezi uhićenja i dovođenja pritvorskom nadzorniku, osnova za određivanje pritvora i podnošenja policijske kaznene prijave kada policija postupa prema čl. 207. Zakona o kaznenom postupku.

U SVEZI OVIH PITANJA MIŠLJENJE DRŽAVNOG ODVJETNIKA NE OBVEZUJE POLICIJU , KOJA TADA POSTUPA U SKLADU SA SVOJOM ODLUKOM.