BEZREZERVNA PODRŠKA KOLEGAMA U PU PRIMORSKO-GORANSKOJ

Potaknuti agresivnim medijskim napadima na policiju kojima svjedočimo proteklih nekoliko dana vezano uz incident na skijalištu Platak, jasno i bezrezervno dajemo podršku kolegama iz Policijske uprave primorsko-goranske. S obzirom na to da su izloženi medijskoj vjetrometini koja u svoj sumanuti vrtlog uvlači i politiku i državno odvjetništvo, a koji na žalost svojim kritičkim izjavama prema policiji samo dodatno hrane medijski plasiranu zavjereničku pozadinu ovog incidenta koja zlonamjerno zbunjuje građane, smatramo neophodnim stati u obranu časti i dostojanstva policijskih službenika.

Moramo naglasiti da policijski službenici uvijek prilikom provedbe policijskih ovlasti i utvrđivanja činjenica povodom nekog događaja prema svakome postupaju jednako. Također i da prikupljaju obavijesti, utvrđuju činjenice i temeljem toga izvješćuju tijelo nadležno za progon, a u ovome slučaju je to prekršajni sud s obzirom na to da je utvrđen prekršaj protiv javnog reda i mira. I tu svaka daljnja priča o ovome događaju prestaje. Jedino je sud nadležan donijeti pravorijek o tome tko je kriv, nisu to mediji niti akteri na političkoj sceni.
S druge strane jasno je da ovakav i slični slučajevi traže revidiranje aktualnog zakonodavstva koje je očito zaostalo u sad već dalekoj prošlosti te očito nema odgovor na ovakve izazove. Podsjećamo da policija u ovakvim slučajevima postupa po odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a koji je do sada imao nekoliko izmjena koje su bile vezane uz izmjene Prekršajnog zakona i drugih zakona te zadnje izmjene koje su se odnosile na promjenu novčane valute.

Jasno je dakle da je postojeći zakon zastario, poglavito zakonski opisi članka 6. i članka 13. koji su manjkavi i nejasni te često dolazi do kolizije prilikom njihove primjene, što se najbolje očitava u nejasnoj granici zakonskog opisa između spomenutih prekršaja i kaznenog djela teške tjelesne ozljede u pokušaju, u slučajevima tjelesnih napada. Ovim putem ponovo tražimo žurno donošenje novog zakona koji će regulirati prekršaje protiv javnog reda i mira u kojemu neće biti nejasnoća i koji će djelotvornije odgovoriti na složenije događaje, kao što je ovaj na Platku, koji nisu nimalo bezazleni, a opet se ne mogu podvesti pod kazneno djelo.

Mi policajci kao legalisti moramo raditi po važećim zakonima pa bili oni i manjkavi, uvijek postupajući zakonito, neovisno i nepristrano.

S obzirom na to da su prekršaji protiv javnog reda i mira bitan pokazatelj stanja sigurnosti i izravno utječu na osjećaj osobne sigurnosti građana, ovim putem ponovo ukazujemo na nužnu promjenu i donošenje novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji će omogućiti da policija i pravosuđe budu učinkovitiji, a samim time će biti i bolja percepcija javnosti o stanju sigurnosti.