Izmjene Zakona o radu u kontekstu utjecaja na daljnje sindikalno djelovanje nereprezentativnih sindikata

Poštovane kolegice i kolege,

kao što smo Vas ranije obavještavali na temu izmjena Zakona o radu (ZOR) u kontekstu utjecaja na daljnje sindikalno djelovanje posebice nereprezentativnih sindikata, nakon promjena kolektivnog ugovora turbulencije na sindikalnoj sceni dosežu vrhunac saborskom procedurom u vezi predloženih izmjena Zakona o radu, te je sada potpuno jasno da dolazi do velikih promjena na sindikalnoj sceni.

Vlada Republike Hrvatske predlaže donošenje novog Zakona o radu pod izlikom obveze usklađivanja radnog zakonodavstva s europskim direktivama, iako se svrha tih direktiva ovim prijedlogom ne implementira – već upravo suprotno.

U petak 21.10.2022. vladajuća većina u Hrvatskom saboru će pokušati realizirati glasanje izmjena ZOR-a već u prvom čitanju (Dnevni red | Hrvatski sabor)

Ove velike izmjene ZOR-a, u negativnom kontekstu po sve nas, pokušavaju se zamagliti unaprijed dogovorenim igrokazom oko pregovora Vlade i tzv. „reprezentativnih“ sindikata o visini osnovice za plaće u državnoj službi.

Tako je u prijedlogu izmjena između ostalog Zakona o radu navedeno:

PZE_394.pdf (sabor.hr) „Uz članak 53. Radi ispunjavanja obveze iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, te sa svrhom uspostavljanja ravnoteže između financijskih obveza članova sindikata koji aktivno doprinose ugovaranju povoljnijih prava od zakonskih za sve radnike i ugovorenih prava iz kolektivnog ugovora koja konzumiraju svi radnici, ovim se člankom dopunjuje postojeći članak Zakona koji uređuje predmet kolektivnog ugovora. Propisuje se mogućnost da kolektivnim ugovorom, poslodavac i sindikat ugovore veći opseg prava za radnike koji su članovi sindikata potpisnika toga kolektivnog ugovora. Pri tome neće biti moguće ugovoriti veći iznos plaće niti određenih materijalnih prava koji predstavljaju naknadu troška radnika, a za ona materijalna prava o kojima će biti moguće pregovarati (božićnica, regres, jubilarna nagrada, otpremnina zbog odlaska u mirovinu i sl.) propisuje se ograničenje vezano za visinu tih prava. Radi pravilne primjene nove zakonske obveze za poslodavca na kojeg će se ista odnositi, propisuje se dužnost sindikata da poslodavca obavijesti o članovima koji ostvaruju ugovoreni veći opseg prava iz kolektivnog ugovora.“

Osim navedenog podsjećamo na najvažnije izmjene ako prijedlog ZOR-a prođe:

  • 𝐔𝐯𝐨𝐝𝐢 𝐬𝐞 𝐤𝐨𝐧𝐜𝐞𝐩𝐭 “𝐢𝐳𝐯𝐚𝐧𝐫𝐞𝐝𝐧𝐢𝐡 𝐨𝐤𝐨𝐥𝐧𝐨𝐬𝐭i“ 𝐤𝐨𝐣𝐞 𝐜́𝐞 𝐩𝐨𝐬𝐥𝐨𝐝𝐚𝐯𝐜𝐢𝐦𝐚 𝐨𝐦𝐨𝐠𝐮𝐜́𝐢𝐭𝐢, 𝐝𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐨𝐛𝐳𝐢𝐫𝐚 𝐧𝐚 (𝐞𝐤𝐬𝐭𝐫𝐚) 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭, 𝐫𝐚𝐝𝐧𝐢𝐤𝐮 𝐧𝐞 𝐢𝐬𝐩𝐥𝐚𝐭𝐞 𝟑𝟎% 𝐩𝐥𝐚𝐜́𝐞, 𝐩𝐚 𝐜̌𝐚𝐤 𝐢 𝐯𝐢𝐬̌𝐞 𝐨𝐝 𝐭𝐨𝐠𝐚
  •  𝐃𝐨𝐤 𝐝𝐫𝐮𝐠𝐞 ž𝐞𝐥𝐣𝐞 𝐬𝐤𝐫𝐚𝐜́𝐮𝐣𝐮 𝐫𝐚𝐝𝐧𝐢 𝐭𝐣𝐞𝐝𝐚𝐧 𝐯𝐥𝐚𝐝𝐚𝐣𝐮𝐜́𝐢 𝐠𝐚 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐜́𝐚𝐯𝐚𝐣𝐮 𝐳𝐚 𝟏𝟔 𝐬𝐚𝐭𝐢 𝐢 𝐭𝐨 𝐮 𝐳𝐞𝐦𝐥𝐣𝐢 𝐮 𝐤𝐨𝐣𝐨𝐣 𝐧𝐢 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐨𝐣𝐞𝐜́𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐤𝐨𝐯𝐫𝐞𝐦𝐞𝐧𝐢 𝐬𝐚𝐭𝐢 𝐜̌𝐞𝐬𝐭𝐨 𝐧𝐢𝐬𝐮 𝐩𝐥𝐚𝐜́𝐞𝐧𝐢, 𝐩𝐥a𝐜́𝐚 𝐧𝐢𝐣𝐞 𝐝𝐨𝐬𝐭𝐚𝐭𝐧𝐚 𝐳𝐚 𝐨𝐬𝐧𝐨𝐯𝐧𝐞 𝐳̌𝐢𝐯𝐨𝐭𝐧𝐞 𝐩𝐨𝐭𝐫𝐞𝐛𝐞, 𝐚 𝐫𝐚𝐝𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐫𝐚𝐝𝐞 𝐯𝐢𝐬̌𝐞 𝐨𝐝 𝐄𝐔 𝐩𝐫𝐨𝐬𝐣𝐞𝐤𝐚
  •  𝐑𝐚𝐝 𝐨𝐝 𝐤𝐮𝐜́𝐞 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐚𝐣𝐞 𝐚𝐥𝐚𝐭 𝐝𝐨𝐝𝐚𝐭𝐧𝐨𝐠 𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐣𝐚𝐥𝐧𝐨𝐠 𝐨𝐬𝐢𝐫𝐨𝐦𝐚𝐬̌𝐞𝐧𝐣𝐚 𝐢 𝐢𝐳𝐫𝐚𝐛𝐥𝐣𝐢𝐯𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐫𝐚𝐝𝐧𝐢𝐤𝐚, 𝐩𝐨𝐬𝐞𝐛𝐧𝐨 𝐫𝐚𝐝𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐧𝐚 𝐤𝐨𝐣𝐞 𝐬𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐛𝐚𝐜𝐮𝐣𝐞 𝐬𝐤𝐫𝐛 𝐳𝐚 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐢𝐣𝐞, 𝐧𝐞𝐦𝐨𝐜́𝐧𝐞,  𝐝𝐣𝐞𝐜𝐮
  •  𝐑𝐚𝐝 𝐧𝐚 𝐨𝐝𝐫𝐞đ𝐞𝐧𝐨 𝐯𝐫𝐢𝐣𝐞𝐦𝐞 𝐢 𝐝𝐚𝐥𝐣𝐞 ć𝐞 𝐨𝐬𝐭𝐚𝐭𝐢 𝐨𝐠𝐫𝐨𝐦𝐚𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦, 𝐢𝐚𝐤𝐨 𝐬𝐦𝐨 𝐬̌𝐚𝐦𝐩𝐢𝐨𝐧𝐢 𝐮 𝐄𝐔 𝐩𝐨 𝐭𝐚𝐤𝐯𝐨𝐦 𝐢𝐳𝐮𝐳𝐞𝐭𝐧𝐨 𝐧𝐞𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐧𝐨𝐦 𝐨𝐛𝐥𝐢𝐤𝐮 𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐤𝐨𝐣𝐢 𝐛𝐢 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐚𝐨 𝐛𝐢𝐭𝐢 𝐫𝐢𝐣𝐞𝐝𝐚𝐤 𝐢 𝐢𝐳𝐧𝐢𝐦𝐚𝐧 𝐧𝐚𝐜̌𝐢𝐧 𝐮𝐫𝐞đ𝐢𝐯𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐫𝐚𝐝𝐧𝐢𝐡 𝐨𝐝𝐧𝐨𝐬𝐚
  • 𝐔𝐦𝐣𝐞𝐬𝐭𝐨 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐳𝐚𝐬̌𝐭𝐢𝐭𝐢 𝐫𝐚𝐝𝐧𝐢𝐤𝐞 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐧𝐢𝐡 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐟𝐨𝐫𝐦𝐢 – 𝐥𝐞𝐠𝐚𝐥𝐢𝐳𝐢𝐫𝐚 𝐬𝐞 𝐢𝐳𝐮𝐳𝐢𝐦𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐧𝐢𝐡 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐟𝐨𝐫𝐦𝐢 𝐨𝐝 𝐬𝐯𝐚𝐤𝐞 𝐨𝐝𝐠𝐨𝐯𝐨r𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐚 𝐫𝐚𝐝𝐧𝐢𝐤𝐮 𝐢 𝐬̌𝐭𝐢𝐭𝐢 𝐢𝐡 𝐬𝐞 𝐨𝐝 𝐭𝐮𝐳̌𝐛𝐢
  • 𝐊𝐫𝐨𝐳 𝐜𝐢𝐣𝐞𝐥𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐞𝐝𝐥𝐨𝐠 𝐙𝐚𝐤𝐨𝐧𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐥𝐚𝐜̌𝐢 𝐬𝐞 𝐦𝐨𝐠𝐮𝐜́𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐮𝐠𝐨𝐯𝐚𝐫𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐦𝐚𝐧𝐣𝐢𝐡 𝐩𝐫𝐚𝐯𝐚 𝐤𝐨𝐥𝐞𝐤𝐭𝐢𝐯𝐧𝐢𝐦 𝐮𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫𝐨𝐦 𝐨𝐝 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐢𝐬𝐚𝐧𝐢𝐡 𝐙𝐎𝐑-𝐨𝐦

Zakon o radu je oduvijek bio temelj prava radnika, koja su se kolektivnim ugovorom ili drugim aktima u pravilu povećavala. Ovim prijedlogom uvelike se degradira sam ZOR i sigurnost brojnih prava radnika. Neprihvatljivo je da se kolektivnim ugovorima i pravilnicima o radu daju ovlasti za uređenje osnovnih prava, naročito u situaciji kada se istovremeno posebnim zakonom o reprezentativnosti sindikata uveo kaos u kolektivno pregovaranje, o čemu najbolje govore porazne statistike o sve manjem broju radnika pokrivenih kolektivnim ugovorima (manje od 40% a u privatnom sektoru čak samo 20%) te sve nižoj kvaliteti kolektivnih ugovora što pokazuje kontinuirani pad RH na ljestvici prosječnih plaća u EU te ogroman odljev radno sposobnog stanovništva.

  • Č𝐥𝐚𝐧𝐨𝐯𝐢 𝐬𝐢𝐧𝐝𝐢𝐤𝐚𝐭𝐚 𝐩𝐨𝐭𝐩𝐢𝐬𝐧𝐢𝐤𝐚 𝐤𝐨𝐥𝐞𝐤𝐭𝐢𝐯𝐧𝐨𝐠 𝐮𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫𝐚 𝐢𝐦𝐚𝐭 𝐜́𝐞 𝐯𝐞𝐜́𝐚 𝐩𝐫𝐚𝐯𝐚 𝐨𝐝 𝐜̌𝐥𝐚𝐧𝐨𝐯𝐚 𝐝𝐫𝐮𝐠𝐢𝐡 𝐬𝐢𝐧𝐝𝐢𝐤𝐚𝐭𝐚

Iako je korisno da se članove sindikata i nagradi za to što izdvajaju od svoje plaće kako bi se zaštitio rad, ovako oblikovanim prijedlogom će se sindikate potpisnike kolektivnih ugovora gurati da potpisuju lošije kolektivne ugovore jer će sindikati koji su potpisnici kolektivnog ugovora samo svojim članovima osigurati veća prava, te će se svi oni sindikati i njihovi članovi kojima je onemogućeno pregovaranje i sklapanje kolektivnog ugovora, učiniti sindikatima drugog reda i dovesti u poziciju gašenja.

Ovaj prijedlog će najvjerojatnije dovesti do gašenja mnogih manjih ali kvalitetnih sindikata, te daljnjeg srozavanja prava radnika jer će do izražaja doći upravo  “podobni / prodani” sindikalisti koji će zbog svojih osobnih interesa trgovati s poslodavcem, kojem će zauzvrat morati dozvoliti snižavanje prava radnika (tako i svojih članova) u kolektivnim ugovorima.

Očit je zajednički cilj kako Vlade tako i tzv. „reprezentativnih“ sindikata da se nereprezentativni sindikati prisile na “gašenje“, što Vladi osigurava „tišinu“ i jednostavno sindikalno tzv. pregovaranje.

Pitanje koje se nameće je što će biti sa našim ustavnim pravima koja nam garantiraju slobodno udruživanje kada uspiju u tom naumu, obzirom da se radi o neprirodnoj simbiozi koja nema nikakvu prosperitetnu perspektivu osim kratkoročnih osobnih koristi pojedinaca i malih interesnih grupa.

Ako se usvoji prijedlog ZOR-a nameće se i druga jednako važna pitanja, pitanje jednakosti, pitanje „obaveznog“ članstva u reprezentativnim sindikatima u koliko radnik želi ostvariti prava iz kolektivnog ugovora, što se policijskim rječnikom rečeno može nazvati tzv. reketom odnosno iznudom, pitanje radnika koji ne žele biti članovi niti jednog sindikata.

Ovaj plan možda i najbolje potvrđuje dosadašnji uspjeh i smisao našeg postojanja i djelovanja, obzirom da spadamo u one rijetke sindikate koji pokušavaju otvoreno artikulirati probleme kriminalističke policije i to one od presudne važnosti za struku, pošto je očito da iritiramo kako poslodavca (MUP) koji godinama devastira i marginalizira  kriminalističku struku unutar sustava , a tako i one „reprezentativne sindikate“ koji nikada nisu niti će ikada zastupati interese kriminalističke policije jer im je to obzirom na našu malobrojnost ali i kompleksnost zaštite samo nepotreban teret.

Predsjedništvo Sindikata kriminalističke policije je na više održanih sastanaka po ovoj temi zauzelo stav, koji prije  svega proizlazi iz procjene i profilacije Vas kao članova SKP-a, ali i načela SKP-a navedenih u našem Statutu Sindikata kriminalističke policije kao malog strukovnog sindikata.

Stoga, naš je stav čvrst da kročimo dalje kao neovisni , samostalni i na svom kursu prateći našu agendu zacrtanu u Statutu , naravno  uz podršku kao i do sada specifičnim zajedničkim sindikalnim akcijama ili inicijativama koje procijenimo ozbiljnima i dobrima.

Na kraju obavještavamo Vas  kako se dio sindikalne  radničke scene za razliku od policijskih i drugih službeničkih sindikata organizirao, pa u vezi predloženih izmjena ZOR-a inicijativa „za radnički ZOR“ organizira prosvjed u petak, 21.10. u 17h na Markovom trgu protiv predloženih izmjena ZOR-a.

https://www.facebook.com/zaradnickiZOR

https://radnickizor.hr/2022/10/16/dodi-na-prosvjed-u-petak-u-pet/

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije