skpvitez

proglasbanner

Brojač posjeta stranice

1098698
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Sveukupno
65
325
3446
17684
10336
1098698

Visitors Counter

Novosti

SNIMKA INCIDENTA S NEZAKONITIM MIGRANTIMA - SKP INZISTIRA NA ZAKONITOSTI I PROFESIONALNOM POSTUPANJU POLICIJSKIH SLUZBENIKA, ALI I UTVRDIVANJU ZAPOVJEDNE ODGOVORNOSTI

Povodom objave video uratka koji je naslovljen kao incident u kojem su sudjelovali hrvatski policijski službenici prilikom postupanja prema nezakonitim migrantima na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Sindikat kriminalističke policije oštro osuđuje svako na temelju relevantnih dokaza utvrđeno nezakonito postupanje policijskih službenika prilikom obnašanja službenih radnji.

Opširnije...

Prerani odlazak kolege Zorana Melkića

Poštovani članovi  SKP-a,  kolegice i kolege,
s težinom u srcu i još uvijek nevjericom,  obavještavamo Vas kako je jučer navečer preminuo, te nas prerano i iznenada napustio, naš kolega i član SKP-a , Zoran Melkić. Bio je jedan od nas  koji je živio policijski poziv na tankoj plavoj liniji štiteći dobro od zla. Hvala ti Zorane na predanoj policijskoj službi i počivao u miru  Božjem.   


Predsjedništvo SKP-a je na današnjoj  izvanrednoj sjednici jednoglasno donijelo odluku  da se ispred SKP-a obitelji pokojnog Zorana Melkića, isplati jednokratna novčana pomoć. Ukoliko netko od clanova želi dodatno uplatiti donaciju za pomoć obitelji Melkić , sindikat ce mu dostaviti podatke o računu na koji može izvršiti uplatu.


Posljednji ispraćaj Zorana Melkića održati će se u utorak , dana 6.4.2021. u 13,20 h na zagrebačkom groblju Markovo polje. 
Sindikat kriminalističke policije

SEDAM GODINA DJELOVANJA SINDIKATA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Poštovani članovi Sindikata kriminalističke policije, kolegice i kolege,  

s posebnim zadovoljstvom i ponosom podsjećamo,  kako je na današnji dan 2014. godine osnovan Sindikat kriminalističke policije. Inicijativa za osnivanjem Sindikata kriminalističke policije zaživjela je dana 22.11.2013. godine, kada je grupa policijskih službenika iz Uprave kriminalističke policije, konzumirajući svoje ustavno pravona sindikalno udruživanje zajamčeno u čl. 43. Ustava Republike Hrvatske, potaknuta višegodišnjim i sustavnim zanemarivanjem, degradiranjem i devastacijom kriminalističke policije, uputila proglas i inicijativu za osnivanjem sindikata kolegama, mahom pripadnicima kriminalističke policije.

Opširnije...

PODRŠKA PU VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ

Poštovane kolegice i kolege,

kao Sindikat želimo se jasno i nedvosmisleno oglasiti povodom nemilog događaja koji se dogodio u Vukovaru dana 20.1.2021. godine kada su uhićene osobe u službenim prostorijama Policijske postaje Vukovar fizički napale policijskog službenika prilikom obavljanja dužnosti.

Navedenim događajem na žalost svjedočimo sad već zabrinjavajućem trendu incidenata na području PU vukovarsko-srijemske, nad kojim sad već redovito parazitiraju poneki mediji, pojedinci, političari i interesne grupe, te ovim putem želimo glasno i jasno iskazati potporu policijskim službenicima koji su sudjelovali u navedenom događaju, gdje su svojim postupanjem i profesionalnim pristupom spriječili dalekosežne, teže posljedice.

Blagoslov i privilegij našeg policijskog poziva je to što ga opisuje suočavanje i borba sa zločinom, te štetnim i neprimjerenim ponašanjem pojedinca i grupa, a koji u svome djelovanju vođeni svojim interesom ne poznaju granice, rasu, religiju, nacionalnost .…. niti jednu drugu različitost.

Stoga, nedvojbeno želimo još jednom bezrezervno i nedvosmisleno pružiti podršku policijskim službenicima PU vukovarsko-srijemske koji policijski posao rade u specifičnim okolnostima obzirom na cijeli niz faktora - Vukovar kao mjesto posebnog domovinskog pijeteta, stalna ugroza od migrantske krize, dugačka vanjska granica EU, složena i dugotrajna kriminalistička istraživanja ratnih zločina iz Domovinskog rata, izrazito aktivna krijumčarska ruta (”Balkanska ruta”), prijetnja ekstremnog nasilja kroz sukobe navijačkih skupina, da ne podlegnu provokacijama te pokušajima zlonamjernih pojedinaca i/ili grupa (izvana, ali i iznutra) da se radi nečasnih interesa na štetu Vukovara i Vukovaraca, na štetu Republike Hrvatske izazove masovna histerija, te da nastave profesionalno i uzorno obavljati svoje dužnosti.

Također zahtijevamo od ravnateljstva MUP-a da se jasno oglasi o predmetnom događaju, te da ovaj nemili događaj shvati kao ozbiljno upozorenje koje traži da se predano sagleda sigurnosno stanje na području PU vukovarsko-srijemske, te sukladno procjeni kolegama pruži sva potreban pomoć, jer problemi PU vukovarsko-srijemske su problemi svih nas.

Kao što posebnom emocijom štujemo žrtvu Vukovara i Vukovaraca, odlučno branimo sve tekovine Domovinskog rata u kojem je policija prva stala u obrani Hrvatske, tako bez zadrške i čvrsto stojimo u obrani naše policijske struke i svakog policijskog službenika, svakog pripadnika hrvatske policije koji radeći svoj posao svakodnevno provodi policijske ovlasti sukladno Zakonu.

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

SINDIKAT KRIMINALISTIČKE POLICIJE ZAHTJEVA OSIGURAVANJE i PRUŽANJE PSIHOSOCIJALNE POMOĆI POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA

Poštovane kolegice i kolege, policijske službenice i policijski službenici,

očito je kako treba ponavljati i isticati činjenicu kako smo mi policajci uz ona malobrojna zanimanja, srodna po pitanju požrtvovnosti za opće dobro, kao što su to vatrogasci, liječnici, medicinsko osoblje, gorski spašavatelji, oni za koje se podrazumijeva da hitaju u smjeru opasnosti i neizvjesnosti, za što smo se bez dvojbe i predodredili svojim pozivom, ali se zanemaruje činjenica da to kročenje u „suprotnom“ smjeru itekako "troši" jer i svi mi smo u konačnici samo ljudi.

Potaknuti tragičnim događajem samoubojstva privedene osobe u službenim prostorijama I PP Zagreb PU zagrebačke dana 25. 11. 2020. godine, kao i tragičnu činjenicu da je dana 26.11.2020. još jedan od policijskih službenika PU zagrebačke sebi oduzeo život, uz još uvijek bolni ožiljak tragičnog događaja od 12.10.2020. g., oružanog napada i teškog ranjavanja našeg kolege, policijskog službenika koji je osiguravao zgradu Vlade Republike Hrvatske, želimo dobronamjerno ukazati na općenito zanemarenu, manjkavu ili neadekvatno organiziranu psiho-socijalnu pomoć policijskim službenicima, uz nadu i očekivanje da će ministar utjecajem svoga autoriteta, u najkraćem roku potaknuti rješavanje ovoga važnog pitanja koje bitno utječe na službu u cjelini.

Ujedno se obraćamo srodnim policijskim sindikatima koje pozivamo da na agendu svojih prioriteta stave rješavanje ovog problema, u vezi čega smo spremni kao i uvijek i na nužno zajedničko djelovanje, kako vrijeme ne bi ovaj problem gurnulo u zaborav do slijedećeg nemilog događaja.

Link na naš dopis

 

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

 

SINDIKAT KRIMINALISTIČKE POLICIJE ZAHTJEVA ZAŠTITU NEOVISNOSTI, PROFESIONALNOSTI I DIGNITETA POLICIJE TE IZRAŽAVA PODRŠKU POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA PU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE

Poštovane kolegice i kolege,


povodom događaja koji se desio u Vukovaru dana 28.11.2020.godine gdje je došlo do policijske intervencije u ugostiteljskom objektu prema osobama koje nisu poštovale mjere Nacionalnog stožera, pri tome narušavale javni red i mir, želimo ovim putem iskazati potporu i pohvalu policijskim službenicima koji su sudjelovali u navedenom događaju gdje su svojim postupanjem i profesionalnim pristupom spriječili dalje narušavanje JRM-a, priveli počinitelje u nadležnu policijsku postaju i nad njima proveli kriminalističko istraživanje.


S obzirom da je navedeni događaj zauzeo osobitu medijsku pozornost a ne ulazeći u pozadinu i okolnosti cijelog slučaja, jasno i glasno osuđujemo svaku zlouporabu navedenog događaja radi prikupljanja jeftinih politikantskih bodova pojedinih interesnih skupina, koji na taj način parazitiraju nad policijskim postupanjem i pri tome namjerno i svjesno ruše ugled policije i policijskih službenika u društvu.


Stoga nedvojbeno želimo još jednom bezrezervno i nedvosmisleno pružiti podršku policijskim službenicima koji rade težak i mukotrpan posao izlažući se svakodnevnom riziku o propitkivanju eventualnog postupanja da i dalje bez podlijeganju pojedinih interesnih skupina i pojedinaca provode pozitivne zakone i policijske ovlasti i pri tome promiču ugled policije kao časnog, profesionalnog i stručnog zanimanja.

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

OSVRT SINDIKATA KRIMINALISTIČKE POLICIJE NA NACRT PRIJEDLOGA UREDBE O KLASIFIKACIJI RADNIH MJESTA I UREDBE O ZVANJIMA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA KOJE JE IZRADILO RAVNATELJSTVO POLICIJE MUP-A RH

Poštovani članovi Sindikata , kolegice i kolege,

obzirom da važeća Uredba o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, oznakama policijskih zvanja, funkcionalnim oznakama radnih mjesta, promaknuću i napredovanju kroz policijska zvanja nije doprinijela depolitizaciji policije, jačanju sustava i institucije policije kao svrsi i cilju s kojim je donesena, već je produbila politizaciju i neadekvatno kadroviranje, sustav je pretvorila u karijeristički i bitno doprinijela njegovoj eroziji, te je kod znatnog broja policijskih službenika fokus sa aktivnog rada i jačanja policijske službe pomakla na vlastiti karijerni napredak, čime je pojačala letargiju i nezadovoljstvo onog dijela policijskih službenika koji su svoj fokus bez adekvatne nagrade zadržali na radu, Sindikat kriminalističke policije odlučio se osvrnuti na novi nacrt prijedloga Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta i Uredbe o zvanjima policijskih službenika koje je izradilo Ravnateljstvo policije MUP-a RH u vezi čega smo se obratili i ministru koji dopis u cijelosti možete pročitati u privitku ove poruke.

Link na dopis

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

Smjernice Sindikata kriminalističke policije koje se odnose na preustroj kriminalističke policije

Poštovano članstvo SKP-a, kolegice i kolege, zainteresirana javnosti,

obavještavamo Vas kako smo se obratili ministru kao voditelju radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova povodom nove reorganizacije našeg ministarstva koje se kako izgleda planira implementirati na mala vrata u izuzetno kratkom vremenskom roku, nažalost s nejasnim ciljevima i dvojbenim pozadinskim motivima koji se, bojimo se, skrivaju iza "floskule" o nastojanju izgradnje efikasnijeg policijskog sustava.

Dakle, nije nužno „biti policajac“ da bi svi oni na koje se reorganizacija odnosi shvatili da je kostur reorganizacije već složen i da neko novo mišljenje neće imati previše utjecaja na njegove eventualne izmjene. Bez obzira na ovaj trajno ponavljajući izostanak osnovnih elemenata suradnje, istim strpljenjem i željom za boljitkom kojim članovi ovog Sindikata godinama rade posao kriminalističke policije, unatoč svim poniženjima i nepravdama kojima su za to nagrađeni kroz sve dosadašnje reorganizacije, ovaj Sindikat još jednom želi ukazati na vrlo skupe probleme u radu, na što smo od svog osnutka raznim rotacijama rukovodstva MUP-a dostavljali konstruktivno mišljenje glede preustroja kriminalističke policije, pa čak i cjelovitu shemu preustroja kriminalističke policije koja je bila produkt višemjesečnog rada naše radne skupine koju su činili volonteri koji su nesebično i samopožrtvovno odradili ovaj zahtjevan posao u svoje slobodno vrijeme.

Dopis sa svim smjernicama koja bi trebale pratiti preustroj kriminalističke policije možete pronaći u prilogu ove objave.

Link na dopis

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

INSTRUMENTALIZACIJA INSTITUTA ISTRAŽNOG ZATVORA ?!

Poštovani članovi Sindikata kriminalističke policije, kolegice i kolege,

ne ulazeći u pozadinu i okolnosti cijelog slučaja obzirom da ne raspolažemo potpunim informacijama o provedenom kriminalističkom istraživanju osim onih objavljenih u medijima, bez namjere za opravdavanjem policijskih službenika koji su osumnjičeni za počinjenje kaznenih djela u predmetnom slučaju, jasno i glasno osuđujemo svaku zlouporabu položaja i ovlasti u službi te očekujemo primjerenu kaznu.

Međutim želimo ukazati na očitu diskriminaciju u predmetnom slučaju glede određivanja istražnog zatvora, vjerojatno uzrokovanu aktualnim vanjskim utjecajima i pritiscima kako na pravosuđe tako i na rukovodstvo MUP-a, a čije žrtve su u ovom slučaju bili policijski službenici jer očito je da su i u ovom slučaju pravosudni i policijski rukovodni sustav pod pritiskom javnosti i aktualnom politikantstvu podlegli trenutnoj globalnoj antipolicijskoj atmosferi, rekli bismo histeriji, pa izgleda da smo svi sada označeni kao dobrodošli društevno-politički trofejni primjerci podobni za prezentiranje „strogosti i pravde“.

Stoga u priloženom dopisu naslovljenom na rukovodstvo MUP-a, Ministarstvo pravosuđa, DORH i Vrhovni sud postavljamo opravdano pitanje o zakonskoj utemeljenosti određivanja mjere istražnog zatvora u predmetnom slučaju za oba policijska službenika Policijske uprave karlovačke, a koji dopisu cijelini možete pročitati u prilogu ove objave ?!

LINK NA DOPIS

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

POZIV SINDIKATA KRIMINALISTIČKE POLICIJE NOVOIMENOVANOJ GLAVNOJ DRŽAVNOJ ODVJETNICI ZA UNAPREĐENJEM ODNOSA DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA I POLICIJE

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege, zainteresirana javnosti,

prije svega zbog izuzetne društvene važnosti sinergije državnog odvjetništva i kriminalističke policije za efikasnost otkrivanja i procesuiranju zločina, Sindikat kriminalističke policije odlučio se obratiti novoimenovanoj glavnoj državnoj odvjetnici te joj čestitati na imenovanju i ujedno je pozvati da kao jedan od prioriteta u svojem mandatu odredi upravo unapređenje odnosa državnog odvjetništva i policije kroz izgradnju ravnopravnog partnerskog odnosa temeljenog na obostranom poštovanju i uvažavanju mišljenja, pošto je razvidno da još uvijek postoje otvoreni problemi. Dužnost Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske predstavlja jedan od glavnih temelja funkcioniranja Republike Hrvatske kao pravne države, za koju vjerujemo svi želimo da se temelji na vladavini zakona, prava i pravde, a funkcioniranje čije vlasti bi trebalo nadzirati neovisno pravosuđe, stoga će Sindikat kriminalističke policije, kao strukovni sindikat, podupirati sva nastojanja novoimenovane glavne državne odvjetnice na putu ka snažnom, profesionalnom i neovisnom državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Link na dopis

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

Potkategorije