skpvitez

proglasbanner

Brojač posjeta stranice

1146116
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Sveukupno
393
209
826
6781
19308
1146116

Visitors Counter

Novosti

ZAŠTITA USTAVNOG PRAVA NA SLOBODU SINDIKALNOG UDRUŽIVANJA I DJELOVANJA

Poštovane kolegice i kolege, članovi Sindikata kriminalističke policije,

Sindikat kriminalističke policije je zatražio od potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova, gospodina dr. sc. Davora Božinovića nadzor u vezi postupanja Službe za unutarnju kontrolu u odnosu na predsjednike „Sindikata policijskih službenika“ i novo formiranog policijskog sindikata “Sindikat slobode, prava i jednakosti policijskih službenika” obzirom da svjedočimo svojevrsnom opasnom presedanu pošto se u oba slučaja poslodavac usuđuje pokrenuti disciplinski postupak protiv dvojice predsjednika policijskih sindikata pri čemu ih tereti za povredu službene dužnosti kao policijske službenike, za radnje koje su isključivo vršili kao sindikalni predstavnici što im je i pravo ali i dužnost što držimo NEDOPUSTIVIM.

Napominjemo kako ne želimo komentirati materiju koja je očito bila samo povod za pokretanje disciplinskih postupaka od strane poslodavca u koju Sindikat kriminalističke policije nema uvida, a i sa samim sadržajem materije se i ne mora slagati, već iskazujemo solidarnost predstavnicima navedenih sindikata u obrani ustavom zajamčenih načela slobode sindikalnog udruživanja i djelovanja.

Ujedno u dopisu ministru još jednom smo pozvali sve ostale policijske sindikate bilo „reprezentativne“, bilo „nereprezentativne“, da bez obzira na programske, statutarne i subjektivne razlike, jasno i glasno stanu u obranu načela slobodnog sindikalnog udruživanja i djelovanja te naših kolega kojima se to pravo pokušava uskratiti drakonskim postupcima poslodavca, te na taj način pošaljemo zajedničku poruku svim našim članovima da postoje načela koja su iznad naših uskih interesa.

LINK NA DOPIS

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

POZIV NA CIJEPLJENJE PROTIV BOLESTI COVID 19

Poštovane kolegice i kolege, članovi Sindikata kriminalističke policije,

poradi Vaših učestalih upita, želimo jasno izraziti stav Sindikata kriminalističke policije o cijepljenju protiv bolesti COVID 19 koja je uzrok trenutne globalne pandemije.

Kao sindikat priklanjamo se stavu većine znanstvenika koja potiče cijepljenje, odnosno u ovom trenutku jasno je da je puno veći rizik kod onih koji su necijepljeni, da će biti inficirani, da će imati veći potencijal širenja bolesti te da će razviti teže simptome bolesti, zbog čega koristimo i ovu priliku kako bi sve među nama koji nisu do sada cijepljeni potakli na cijepljenje jer u ovom trenutku, po našem mišljenju, to je najvažniji i najefikasniji način suprotstavljanja globalnoj pandemiji bolesti COVID 19, dakako ponekad uz potrebu kombiniranja sa provođenjem i drugih mjera.

Međutim želimo jasno kazati kako smo također stava da nitko zbog drugačijeg mišljenja na koje ima pravo ili drugih objektivnih okolnosti ne smije biti diskreditiran niti smiju biti ugrožena njegova radna prava, te ćemo kao sindikat poduzeti sve mehanizme kako bi zaštitili službenike koji zauzimaju drugačije mišljenje ili zbog drugih objektivnih okolnosti odbijaju cijepljenje, a zbog čega bi bila ugrožena njihova radna prava, naravno da pri tom ne ugrožavaju druge.

Mišljenja smo kako je u ovoj situaciji dobro podsjetiti da međunarodna Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda na prvom mjestu ističe Pravo na život, koje pravo smo svi dužni prioritetno štiti. U tom smislu želimo naglasiti važnost testiranja na prisutnost bolesti COVID 19. S tim u vezi čvrstog smo stava da je odgovorno i izbalansirano korektno, da onaj tko nije prebolio bolest COVID 19 i nije se cijepio protiv bolesti COVID 19, poradi ljudi u svojem radnom ali i obiteljskom okruženju (posebice onih koji spadaju u ranjivije skupine) kada je to potrebno (sukladno preporuci stručnjaka) izvrši test pa ako treba i više puta tijekom tjedna, isto kao što držimo ispravnim da se sukladno potrebi i stručnoj preporuci (u iznimnim situacijama koje to zahtijevaju) testira i onaj koji je prebolio, odnosno koji je cijepljen protiv bolesti COVID 19 obzirom na smanjenu ali ipak postojeću mogućnost prijenosa virusa. U ovom trenutku od poslodavca očekujemo da u vezi testiranja na prisutnost bolesti COVID 19 osigura prikladne uvjete za testiranje te da pokrije troškove testiranja za sve zaposlenike bez razlike, a sukladno potrebi.

Na kraju podsjećamo i napominjemo kako će se i dalje mnogi policijski službenici, uz sve zdravstvene djelatnike koji nose najveći teret ove krize, nalaziti na „prvoj liniji“ borbe protiv bolesti COVID 19, gdje će biti izloženiji prijetnji bolesti COVID 19 od većine ostalih građana, što bi svima nama trebao biti i argument više da se odazovemo pozivu na cijepljenje.

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

Prijedlozi nacrta izmjeni Uredbi Vlade RH kojima se utvrđuje i uređuje policijski sustav

Poštovane kolegice i kolege , članovi Sindikata kriminalističke policije,

u prilogu elektroničke poruke dostavljamo Vam na znanje i upoznavanje dopis SKP-a upućen podpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske i ministru unutarnjih poslova gospodinu dr. sc Davoru Božinoviću glede prijedloga izmjena više novih Uredbi koje su sa strane poslodavca dostavljene opet samo tzv. „reprezentativnim“ sindikatima na mišljenje. Kao i u mnogim dosadašnjim slučajevima i ovo je eklatantan primjer „diskriminacije“ i „ignoriranja“ od strane aktualnog rukovodstva našeg sindikata kao legitimnog predstavnika svih Vas.

Na žalost, obzirom na činjenicu da su dopisi poslodavca datirani datumom 16.9.2021, a rok „reprezentativnim“ sindikatima za davanje mišljenja i prijedloga je dan do datuma 23.9.2021, kojih 7 dana obzirom na važnost materije koju uređuju predložene izmjene Uredbi, nikako nije dovoljno za davanje ozbiljnog i stručnog mišljenja kao i prijedloga, sve skupa upućuje da se radi o još jednom dogovoru poslodavca i tzv. „reprezentativnih“ sindikata te dovođenja svih nas pred gotov čin.

Link na naše prijedloge

U vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

SNIMKA INCIDENTA S NEZAKONITIM MIGRANTIMA - SKP INZISTIRA NA ZAKONITOSTI I PROFESIONALNOM POSTUPANJU POLICIJSKIH SLUZBENIKA, ALI I UTVRDIVANJU ZAPOVJEDNE ODGOVORNOSTI

Povodom objave video uratka koji je naslovljen kao incident u kojem su sudjelovali hrvatski policijski službenici prilikom postupanja prema nezakonitim migrantima na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Sindikat kriminalističke policije oštro osuđuje svako na temelju relevantnih dokaza utvrđeno nezakonito postupanje policijskih službenika prilikom obnašanja službenih radnji.

Opširnije...

Prerani odlazak kolege Zorana Melkića

Poštovani članovi  SKP-a,  kolegice i kolege,
s težinom u srcu i još uvijek nevjericom,  obavještavamo Vas kako je jučer navečer preminuo, te nas prerano i iznenada napustio, naš kolega i član SKP-a , Zoran Melkić. Bio je jedan od nas  koji je živio policijski poziv na tankoj plavoj liniji štiteći dobro od zla. Hvala ti Zorane na predanoj policijskoj službi i počivao u miru  Božjem.   


Predsjedništvo SKP-a je na današnjoj  izvanrednoj sjednici jednoglasno donijelo odluku  da se ispred SKP-a obitelji pokojnog Zorana Melkića, isplati jednokratna novčana pomoć. Ukoliko netko od clanova želi dodatno uplatiti donaciju za pomoć obitelji Melkić , sindikat ce mu dostaviti podatke o računu na koji može izvršiti uplatu.


Posljednji ispraćaj Zorana Melkića održati će se u utorak , dana 6.4.2021. u 13,20 h na zagrebačkom groblju Markovo polje. 
Sindikat kriminalističke policije

SEDAM GODINA DJELOVANJA SINDIKATA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Poštovani članovi Sindikata kriminalističke policije, kolegice i kolege,  

s posebnim zadovoljstvom i ponosom podsjećamo,  kako je na današnji dan 2014. godine osnovan Sindikat kriminalističke policije. Inicijativa za osnivanjem Sindikata kriminalističke policije zaživjela je dana 22.11.2013. godine, kada je grupa policijskih službenika iz Uprave kriminalističke policije, konzumirajući svoje ustavno pravona sindikalno udruživanje zajamčeno u čl. 43. Ustava Republike Hrvatske, potaknuta višegodišnjim i sustavnim zanemarivanjem, degradiranjem i devastacijom kriminalističke policije, uputila proglas i inicijativu za osnivanjem sindikata kolegama, mahom pripadnicima kriminalističke policije.

Opširnije...

PODRŠKA PU VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ

Poštovane kolegice i kolege,

kao Sindikat želimo se jasno i nedvosmisleno oglasiti povodom nemilog događaja koji se dogodio u Vukovaru dana 20.1.2021. godine kada su uhićene osobe u službenim prostorijama Policijske postaje Vukovar fizički napale policijskog službenika prilikom obavljanja dužnosti.

Navedenim događajem na žalost svjedočimo sad već zabrinjavajućem trendu incidenata na području PU vukovarsko-srijemske, nad kojim sad već redovito parazitiraju poneki mediji, pojedinci, političari i interesne grupe, te ovim putem želimo glasno i jasno iskazati potporu policijskim službenicima koji su sudjelovali u navedenom događaju, gdje su svojim postupanjem i profesionalnim pristupom spriječili dalekosežne, teže posljedice.

Blagoslov i privilegij našeg policijskog poziva je to što ga opisuje suočavanje i borba sa zločinom, te štetnim i neprimjerenim ponašanjem pojedinca i grupa, a koji u svome djelovanju vođeni svojim interesom ne poznaju granice, rasu, religiju, nacionalnost .…. niti jednu drugu različitost.

Stoga, nedvojbeno želimo još jednom bezrezervno i nedvosmisleno pružiti podršku policijskim službenicima PU vukovarsko-srijemske koji policijski posao rade u specifičnim okolnostima obzirom na cijeli niz faktora - Vukovar kao mjesto posebnog domovinskog pijeteta, stalna ugroza od migrantske krize, dugačka vanjska granica EU, složena i dugotrajna kriminalistička istraživanja ratnih zločina iz Domovinskog rata, izrazito aktivna krijumčarska ruta (”Balkanska ruta”), prijetnja ekstremnog nasilja kroz sukobe navijačkih skupina, da ne podlegnu provokacijama te pokušajima zlonamjernih pojedinaca i/ili grupa (izvana, ali i iznutra) da se radi nečasnih interesa na štetu Vukovara i Vukovaraca, na štetu Republike Hrvatske izazove masovna histerija, te da nastave profesionalno i uzorno obavljati svoje dužnosti.

Također zahtijevamo od ravnateljstva MUP-a da se jasno oglasi o predmetnom događaju, te da ovaj nemili događaj shvati kao ozbiljno upozorenje koje traži da se predano sagleda sigurnosno stanje na području PU vukovarsko-srijemske, te sukladno procjeni kolegama pruži sva potreban pomoć, jer problemi PU vukovarsko-srijemske su problemi svih nas.

Kao što posebnom emocijom štujemo žrtvu Vukovara i Vukovaraca, odlučno branimo sve tekovine Domovinskog rata u kojem je policija prva stala u obrani Hrvatske, tako bez zadrške i čvrsto stojimo u obrani naše policijske struke i svakog policijskog službenika, svakog pripadnika hrvatske policije koji radeći svoj posao svakodnevno provodi policijske ovlasti sukladno Zakonu.

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

SINDIKAT KRIMINALISTIČKE POLICIJE ZAHTJEVA OSIGURAVANJE i PRUŽANJE PSIHOSOCIJALNE POMOĆI POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA

Poštovane kolegice i kolege, policijske službenice i policijski službenici,

očito je kako treba ponavljati i isticati činjenicu kako smo mi policajci uz ona malobrojna zanimanja, srodna po pitanju požrtvovnosti za opće dobro, kao što su to vatrogasci, liječnici, medicinsko osoblje, gorski spašavatelji, oni za koje se podrazumijeva da hitaju u smjeru opasnosti i neizvjesnosti, za što smo se bez dvojbe i predodredili svojim pozivom, ali se zanemaruje činjenica da to kročenje u „suprotnom“ smjeru itekako "troši" jer i svi mi smo u konačnici samo ljudi.

Potaknuti tragičnim događajem samoubojstva privedene osobe u službenim prostorijama I PP Zagreb PU zagrebačke dana 25. 11. 2020. godine, kao i tragičnu činjenicu da je dana 26.11.2020. još jedan od policijskih službenika PU zagrebačke sebi oduzeo život, uz još uvijek bolni ožiljak tragičnog događaja od 12.10.2020. g., oružanog napada i teškog ranjavanja našeg kolege, policijskog službenika koji je osiguravao zgradu Vlade Republike Hrvatske, želimo dobronamjerno ukazati na općenito zanemarenu, manjkavu ili neadekvatno organiziranu psiho-socijalnu pomoć policijskim službenicima, uz nadu i očekivanje da će ministar utjecajem svoga autoriteta, u najkraćem roku potaknuti rješavanje ovoga važnog pitanja koje bitno utječe na službu u cjelini.

Ujedno se obraćamo srodnim policijskim sindikatima koje pozivamo da na agendu svojih prioriteta stave rješavanje ovog problema, u vezi čega smo spremni kao i uvijek i na nužno zajedničko djelovanje, kako vrijeme ne bi ovaj problem gurnulo u zaborav do slijedećeg nemilog događaja.

Link na naš dopis

 

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

 

SINDIKAT KRIMINALISTIČKE POLICIJE ZAHTJEVA ZAŠTITU NEOVISNOSTI, PROFESIONALNOSTI I DIGNITETA POLICIJE TE IZRAŽAVA PODRŠKU POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA PU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE

Poštovane kolegice i kolege,


povodom događaja koji se desio u Vukovaru dana 28.11.2020.godine gdje je došlo do policijske intervencije u ugostiteljskom objektu prema osobama koje nisu poštovale mjere Nacionalnog stožera, pri tome narušavale javni red i mir, želimo ovim putem iskazati potporu i pohvalu policijskim službenicima koji su sudjelovali u navedenom događaju gdje su svojim postupanjem i profesionalnim pristupom spriječili dalje narušavanje JRM-a, priveli počinitelje u nadležnu policijsku postaju i nad njima proveli kriminalističko istraživanje.


S obzirom da je navedeni događaj zauzeo osobitu medijsku pozornost a ne ulazeći u pozadinu i okolnosti cijelog slučaja, jasno i glasno osuđujemo svaku zlouporabu navedenog događaja radi prikupljanja jeftinih politikantskih bodova pojedinih interesnih skupina, koji na taj način parazitiraju nad policijskim postupanjem i pri tome namjerno i svjesno ruše ugled policije i policijskih službenika u društvu.


Stoga nedvojbeno želimo još jednom bezrezervno i nedvosmisleno pružiti podršku policijskim službenicima koji rade težak i mukotrpan posao izlažući se svakodnevnom riziku o propitkivanju eventualnog postupanja da i dalje bez podlijeganju pojedinih interesnih skupina i pojedinaca provode pozitivne zakone i policijske ovlasti i pri tome promiču ugled policije kao časnog, profesionalnog i stručnog zanimanja.

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

OSVRT SINDIKATA KRIMINALISTIČKE POLICIJE NA NACRT PRIJEDLOGA UREDBE O KLASIFIKACIJI RADNIH MJESTA I UREDBE O ZVANJIMA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA KOJE JE IZRADILO RAVNATELJSTVO POLICIJE MUP-A RH

Poštovani članovi Sindikata , kolegice i kolege,

obzirom da važeća Uredba o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, oznakama policijskih zvanja, funkcionalnim oznakama radnih mjesta, promaknuću i napredovanju kroz policijska zvanja nije doprinijela depolitizaciji policije, jačanju sustava i institucije policije kao svrsi i cilju s kojim je donesena, već je produbila politizaciju i neadekvatno kadroviranje, sustav je pretvorila u karijeristički i bitno doprinijela njegovoj eroziji, te je kod znatnog broja policijskih službenika fokus sa aktivnog rada i jačanja policijske službe pomakla na vlastiti karijerni napredak, čime je pojačala letargiju i nezadovoljstvo onog dijela policijskih službenika koji su svoj fokus bez adekvatne nagrade zadržali na radu, Sindikat kriminalističke policije odlučio se osvrnuti na novi nacrt prijedloga Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta i Uredbe o zvanjima policijskih službenika koje je izradilo Ravnateljstvo policije MUP-a RH u vezi čega smo se obratili i ministru koji dopis u cijelosti možete pročitati u privitku ove poruke.

Link na dopis

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

Potkategorije