skpvitez

proglasbanner

Brojač posjeta stranice

1146188
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Sveukupno
465
209
898
6853
19308
1146188

Visitors Counter

Vijesti od interesa za policiju

DAN POLICIJE I BLAGDAN SVETOG MIHOVILA

Kolegice i kolege policajci, Vama jednako kao i Vašim obiteljima,

povodom blagdana Svetog Mihovila našeg zaštitnika, Sindikat kriminalističke policije želi svako dobro ali i ostvarenje profesionalnog zadovoljstva, a mi Vam možemo samo obećati da ćemo se i dalje boriti za Policiju SA STAVOM koja će biti NEOVISNA, PROFESIONALNA , UČINKOVITA, UZORNA u provođenju zakona i koja će jedino i isključivo služiti građanima Republike Hrvatske.

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

In Memoriam prof.dr.sc. Duško Modly (1933.-2019.)

Sindikat kriminalističke policije izražava duboku sućut zbog smrti prof. dr. sc Duška Modlya, sveučilišnog profesora u miru, mentora i učitelja mnogih policijskih službenika u Republici Hrvatskoj, čovjeka i nemjerljivog autoriteta koji je dugi niz godina nesebično prenosio svoje znanje na mnoge generacije kako policijskih službenika tako i svih onih koji su stjecali znanja iz polja kriminalistike na hrvatskim fakultetima i visokim školama kao i visokoškolskim institucijama država ovog dijela Europe.

Neka mu dobri Gospodin podari vječni pokoj i laka mu bila hrvatska zemlja.

STATUS USLUŽNIH JEDINICA "VALBANDON" I "DRAMALJ"

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege, zainteresirana javnosti,

potaknuti višegodišnjom nebrigom dosadašnjeg rukovodstva MUP-a o UJ Valbandon i Dramalj, Sindikat kriminalističke policije se od svog osnutka pokušava aktivno založiti za zaštitu i poboljšanje statusa UJ Valbandon i Dramalj. Na žalost zbog nedovoljnih ulaganja, dotrajalosti pa i krađe UJ Dramalj od 2016 godine nije u funkciji. S ciljem zaštite te iniciranja ulaganja u UJ iz naslova, SKP je 29.09.2017. g. dostavio i novom rukovodstvu još jedan upit u vezi statusa predmetnih UJ, na koji upit smo zaprimili odgovor koji u cijelosti možete pročitati u prilogu ove poruke. SKP će i dalje s posebnom pažnjom pratiti planove i stanje u UJ Valbandon i Dramalj, a od novog rukovodstva očekujemo odgovorniji odnos prema ovom važnom otvorenom pitanju.

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

Dopis MUP-a u vezi UJ Valbandon

 

PRIOPĆENJE SKP-a POVODOM IZBORA NAČELNIKA POLICIJSKIH UPRAVA

Poštovane kolegice i kolege, zainteresirana javnosti,

potaknuti brojnim novinskim napisima, upitima članova i kolega, kao i zaprimljenim konkretnim saznanjima koja ukazuju na možebitne protuzakonitosti nekih od kandidata za načelnike policijskih uprava, obraćamo Vam se s isključivim ciljem zaštite Ministarstva od izbora nekompetentnog i kompromitiranog kadra, te upliva politike i drugih vanjskih faktora u kadroviranje unutar Ministarstva.

Zabrinuti težinom optužbi koje se iznose u medijima zadnjih dana, kao i neprimjerenom "kampanjom" koja se vodi i koja u svakom slučaju šteti ionako poljuljanom ugledu policije kod građana, obavještavamo Vas da će Sindikat kriminalističke policije sva zaprimljena saznanja koja ukazuju na nepravilnosti te možebitne protuzakonitosti dostaviti nadležnoj službi Unutarnje kontrole, od koje očekuje da bez ikakve odgode poduzme sve potrebite mjere i postupke s ciljem utvrđivanja istine.

Na tragu našeg dopisa ministru Božinoviću od 18.08.2017. godine kojim tražimo transparentno kadroviranje unutar MUP-a, te ga upozoravamo na dosadašnje višegodišnje anomalije prilikom kadroviranja, želimo jasno naglasiti da za izbor novih načelnika policijskih uprava držimo profesionalno i moralno odgovornim upravo ministra i glavnog ravnatelja policije.

Sindikat kriminalističke policije i ovom prilikom poziva i druge policijske sindikate da se se kroz svoje djelovanje maksimalno založe za zaštitu transparentne provedbe internih oglasa, te apeliramo na zajednički nastup po ovom krucijalnom pitanju za egzistenciju neovisne i profesionalne policije.

U Vašoj službi,

Sindikat kriminalističke policije

TUŽNA VIJEST, PREMINUO SINIŠA KLEMEN, KRIMINALISTIČKI SLUŽBENIK VII. PP ZAGREB

S tugom javljamo svim kolegicama i kolegama, prijateljima i znancima tužnuvijest da je naš dragi kolega SINIŠA KLEMENkriminalistički službenik VII. PP Zagreb, preminuo u ponedjeljak21.08.2017. u 37. godini života. Posljednji ispraćaj dragog nam kolege bit će u srijedu 23.08.2017. u 12,50 sati, na groblju Mirogoj u Zagrebu (krematorij-velika dvorana).

"... Iza moje znke je srce kao što je tvoje. Krvarim, mislim, volim, i da, mogu me ubiti. Iako sam samo jedan čovjek, imam tisuće braće i sestara koji su isti kao i ja. Oni će položiti svoje živote za mene, a ja za njih. Zajedno patroliramo ičuvamo tanku plavu liniju, koja štiti plijen od grabežljivaca, dobro od lošeg. Mi smo policija."

Bila nam je čast služiti s tobom, neka ti je vječna slava.

SINDIKAT KRIMINALISTIČKE POLICIJE

OBAVIJEST-osigurana sredstva za cijepljenje protiv KME!

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege,

zbog zabrinjavajućih informacija koje smo zaprimili od članova SKP-a da u ovoj godini nisu osigurana proračunska sredstva za cijepljenje policijskih službenika protiv krpeljnog meningoencefalitisa, čime su brojni policijski službenici koji višesatno borave u prirodi izloženi potencijalnoj opasnosti po zdravlje, obratili smo se odgovornim osobama u našem Ministarstvu te im skrenuli pozornost na vaźeće zakonske odredbe koje se odnose na zaštitu zdravlja policijskih službenika, u svezi čega smo potom zaprimili dopise MUP-a iz kojih je vidljivo da je ovaj problem riješen na zadovoljavajući način tj. da su u Financijskom planu MUP-a za 2017. godinu osigurana sredstva za ovu namjenu, a navedene dopise možete u cijelosti pročitati u prilogu ove objave.

Dopis MUP 1

Dopis MUP 2


U Vašoj sluźbi,

SINDIKAT KRIMINALISTIČKE POLICIJE

OBAVIJEST O ISPLATI REGRESA

Poštovane kolegice i kolege u prilogu objave možete pročitati dopis o isplati regresa koja će uslijediti dana 14.07.2017. godine.

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

Obavijest o isplati regresa MUP

Obavijest o isplati regresa Državna riznica

U SPOMEN MARIJU JANIČIĆU

Poštovane kolegice i kolege ,

s tugom javljamo tužnu vijest da je naš dragi kolega i prijatelj Mario Janičić , policijski službenik u Službi za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka smrtno nastradao u prometnoj nesreći dana 07.07.2017. g. u 38. godini života. Posljednji ispraćaj dragog nam kolege bit će u ponedjeljak dana 10.07.2017. godine na groblju u Novigradu Istarskom u 18,00 sati.

" ... Iza moje značke je srce kao što je tvoje. Krvarim, mislim, volim, i da, mogu me ubiti. Iako sam samo jedan čovjek, imam tisuće braće i sestara koji su isti kao i ja. Oni će položiti svoje živote za mene, a ja za njih. Zajedno patroliramo i čuvamo tanku plavu liniju, koja štiti plijen od grabežljivaca, dobro od lošeg. Mi smo policija."

Bilo nam je čast služiti s tobom, neka ti je vječna slava.

police dead

SINDIKAT KRIMINALISTIČKE POLICIJE

ISPLATA REGRESA ZA 2017 GODINU

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege,

iako je SKP još 26.06.2017. godine uputio nadležnima u MUP-u upit o isplati regresa za 2017. godinu, još uvijek nije zaprimljen odgovor. Međutim danas je medijima (poveznica prema objavi HINA-e) objavljeno kako će regres u iznosu od 1250 kuna biti isplaćen sredinom mjeseca srpnja.

https://www.hina.hr/vijest/9533144 

U Vašoj službi

SKP

Terenski dodatak

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege,

obavještavamo Vas da je Sindikat kriminalističke policije, u sklopu niza aktivnosti koje poduzima u cilju sprečavanja mobbinga nad policijskim službenicima koji su ukazali na dugogodišnje sustavno kršenje odredbe članka 56. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, pribavio zaključke sa radnog sastanka koji se održao sa predstavnicima Uprave kriminalističke policije dana 1. srpnja 2016. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova, iz kojih je vidljivo da je nadležnost Službi za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split, Zagreb, Rijeka i Osijek, a radi utvrđivanja prava na terenski dodatak, područje županije odnosno policijske uprave, te je usuglašeno da sve navedene Službe trebaju postupati ujednačeno.

Navedeni dopis Službe za odnose s javnošću, MUP-a RH, u cijelosti možete pročitati u prilogu ove objave, a nakon ovog sastanka izražavamo nadu da će pojedini rukovoditelji ustrojstvenih jedinica konačno shvatiti da nisu iznad zakona i nedodirljivi te da će prestati proizvoljno i netočno tumačiti odredbe Kolektivnog ugovora koje se odnose na dodatak za rad na terenu, na koji način su do sada grubo kršili prava brojnim policijskim službenicima.
U Vašoj službi,

Sindikat kriminalističke policije

Link na odgovor MUP-a

SUDBINA UJ "VALBANDON" ?!

SUDBINA UJ "VALBANDON" ?!

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege,

obavještavamo Vas da smo zaprimili odgovor Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale u vezi našeg upita glede statusa i sudbine UJ "VALBANDON" koji u cijelosti možete pročitati u prilogu ove objave.

Obzirom na dvojbenost postojanja zajedničkih interesa čelništva i zaposlenika MUP-a po ovom pitanju, kao i obzirom na dosadašnju pasivnost iskorištavanja fondova EU za financiranje ovakvih i sličnih projekata, možemo se samo nadati da čelništvo MUP-a neće imati hrabrosti i drskosti donijeti nepromišljene odluke u vezi sudbine UJ "VALBANDON" prateći interese nametnute izvana.

SKP će i dalje pratiti situaciju u vezi UJ "VALBANDON", pri čemu apeliramo na sve Vas, da nas kao i do sada ukoliko bude novih saznanja o UJ "VALBANDON" što je prije moguće obavijestite o istima.

U Vašoj službi

SKP

Link na dopis MUP-a

SINDIKAT KRIMINALISTIČKE POLICIJE ČESTITA VAM DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA

POŠTOVANI KOLEGICE I KOLEGE, GRAĐANI REPUBLIKE HRVATSKE,  SINDIKAT KRIMINALISTIČKE POLICIJE ČESTITA VAM DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA

SUDBINA UJ "VALBANDON" ?

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege,

obzirom da je donesen i usvojen prostorni plan Istarske županije, a kako je opstanak, održavanje i razvijanje UJ "VALBANDON" od izuzetne važnosti za brojne policijske službenike i djelatnike MUP-a te njihove obitelji kojima je obzirom na mjesečna primanja i cijene sličnih usluga u drugim privatnim objektima, u ovom trenutku to jedina mogućnost za ljetovanje na moru, uputili smo ponovni upit Upravi za pravne poslove i ljudske potencijale i Upravi materijalno-financijskih poslova da nas, kao i cjelokupni sastav MUP-a, uključujući i zainteresiranu javnost obavijesti o trenutnom stanju i statusu UJ "Valbandon", kao i o budućim planovima za isti, a koji dopis u cijelosti možete pročitati u prilogu ove objave. Sindikat kriminalističke policije će i dalje s posebnom pozornošću nastaviti pratiti događanja oko budućnosti UJ "Valbandon".

U Vašoj službi

SKP

Link na naš dopis

NAJAVE IZ VLADE RH O ISPLATI REGRESA ZA 2016. GODINU!!! (ZAŠTITA ČASTI I UGLEDA POLICIJE TRAŽI SE)

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege,

umjesto pozitivnog komentara u vezi najava iz Vlade RH o isplati regresa policijskim službenicima za 2016. godinu, na žalost primorani smo još jednom osvrnuti se na komentare i objave onih koji se skrivaju iza časnog novinarskog zanimanja, a koji su tu vijest opremili gnjusnim i uvredljivim naslovom članka na jednom hrvatskom portalu "Vlada u ostavci će prije odlaska isplatiti regres uhljebima u državnoj službi", što samo po sebi dovoljno govori o stanju novinarstva danas u Hrvatskoj, odnosno koliko su niski profesionalni i etički standardi kod pojedinih novinara i glavnih urednika.

Podsjećamo kako je sukladno odredbama čl. 6. Kodeksa časti hrvatskih novinara, svaki novinar dužan poštovati etiku javne riječi i kulturu dijaloga te uvažavati čast, ugled i dostojanstvo osoba ili skupina sa kojima polemizira, dok se u čl. 13. navodi da novinarima nije dopušteno koristiti stereotipe, pežorativne izraze, ponižavajuće prikazivanje, kao i svaki drugi oblik izravnog ili neizravnog poticanja ili podržavanja diskriminacije.

Stoga, očekujemo i nadamo se da će Ministarstvo unutarnjih poslova u konkretnom slučaju oštrim i jasnim protestom pokazati revnost u zaštiti časti i ugleda policije, ali i drugih državnih službenika koji vrijedno i pošteno obavljaju svoj posao.

U Vašoj službi,

Sindikat kriminalističke policije

Link na sporni novinski članak:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/vlada-u-ostavci-ce-prije-odlaska-isplatiti-regres-uhljebima-u-drzavnoj-sluzbi/904554.aspx 

ČESTITAMO PRAZNIK RADA

Uvaženi članovi sindikata, kolegice i kolege kao i svi djelatnici MUP-a, Sindikat kriminalističke policije Vam čestita i iskazuje posebno poštovanje povodom 1. svibnja - Praznika rada te Vas podsjeća da je dana 1. svibnja 1886. godine u Chicagu prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju. U spomen na krvoproliće u Chichagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva. I u Hrvatskoj praznik rada počeo se slaviti 1890. godine. Hrvatski radnici istaknuli su zahtjeve u znaku tri osmice.

RAZRJEŠENO KAZNENO DJELO TEŠKE KRAĐE PROVALJIVANJEM U SLUŽBENE PROSTORIJE PUZ-A ?!

Sindikat kriminalističke policije čestita svojim kolegama na uspješno riješenom kaznenom djelu, koje je umnogome narušilo ugled policije u cjelini. Nažalost, činjenica je da je počinitelj također jedan od pripadnika kriminalističke policije.

Sindikat kriminalističke policije u više je navrata upozoravao na nužnost transparentnog i profesionalnog kadroviranja unutar MUP-a, čime je ovaj, ali i neki drugi raniji slučajevi mogao biti izbjegnut, te ćemo i dalje nastaviti inzistirati na tome, upravo kako bi se u budućnosti izbjegle ovakve neugodne situacije koje bacaju mrlju na rad policije.

Read more...

Tužna vijest, preminuo ŽELJKO SOKSER, pomoćnik načelnika za kriminalističku policiju VII. PP Zagreb

S tugom javljamo svim kolegicama i kolegama, prijateljima i znancima tužnu vijest da je naš dragi kolega ŽELJKO SOKSER, pomoćnik načelnika za kriminalističku policiju VII. PP Zagreb, preminuo u nedjelju 28.02.2016. u 48. godini života. Posljednji ispraćaj dragog nam kolege bit će u srijedu 02.03.2016. u 14,10 sati na groblju u Markovu polju.

PRENOSIMO VIJESTI OD INTERESA ZA POLICIJU

Poštovano članstvo SKP-a,

Sindikat kriminalisticke policije očekuje da nadležne službe MUP-a pravovremeno reagiraju i žurno provjere istinitost navoda iz priloženog novinskog članka, a potom o svemu obavijeste svu zainteresiranu javnost s obzirom o kakvim teškim optužbama na račun policije se govori u članku, odnosno da odlučno demantiraju te navode ako se utvrdi da se radi o neistinitim informacijama.

http://direktno.hr/en/2014/direkt/40219/Policajac-svjedo%C4%8Di-Vrh-MUP-a-RH-nezakonito-je-uhodio-Milijana-Brki%C4%87a.htm 

VLADA RH ODGODILA RASPRAVU O PRIJEDLOGU NACRTA ZAKONA O USKRATI ISPLATE UVEĆANJA PLAĆE PO OSNOVI OSTVARENIH GODINA RADNOG STAŽA

Nakon reakcije brojnih sindikata, uključujući i Sindikat kriminalističke policije, Vlada RH je s vjerojatnim ciljem dorade spornog nacrta prijedloga Zakona o uskrati isplate uvećanja plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, odgodila raspravu o spomenutom Zakonu kojim bi se na razdoblje od još godinu dana produžila ne isplata dodataka koji se odnose na minuli rad.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/414740/Vlada-uzela-timeout-sa-Zakonom-o-uskrati.html 

Istraga protiv bivših državnih odvjetnica Željke Pokupec i Sineve Vukušić

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege,
 
u cilju informiranja članstva, ali i cjelokupne javnosti, a povodom objavljene vijesti o pokretanju istrage protiv bivših državnih odvjetnica Željke Pokupec i Sineve Vukušić, obavještavamo Vas da je Sindikat kriminalističke policije u više navrata tražio očitovanje ministra unutarnjih poslova g. Ranka Ostojića, kao i Službe za unutarnju kontrolu MUP-a u svezi nalaza u predmetu Saša Burušić i dr, no na sve naše upite dobili smo jedino odgovor da se nalaz Službe za unutarnju kontrolu neće javno objaviti, što je kontradiktorno nedavnim izjavama ministra u vezi drugih slučajeva u svezi kojih je ministar osobno u javnost iznosio nalaze Službe za unutarnju kontrolu. Podsjećamo kako je Sindikat kriminalističke policije krajem 2014. godine, potaknut brojnim pritužbama naših kolegica i kolega, jedini otvoreno progovorio o problemima u suradnji državnog odvjetništva i policije u sklopu čega smo ukazali i na u najmanju ruku dvojbene naloge izdane od strane Željke Pokupec, koja je tada obnašala funkciju Županijske državne odvjetnice u Zagrebu, a koja je u mnogim slučajevima kriminalističkih istraživanja direktno utjecala na tijek istih, često nalažući radnje suprotne svim pravilima policijske struke.
 
U konačnici, koristimo i ovu priliku te ponovno pozivamo ministra, kao i sve odgovorne rukovoditelje MUP-a, da bez izuzetaka poduzmu sve mjere i radnje koje bi u konačnici dovele do sprječavanja svih nezakonitosti unutar MUP-a.