skpvitez

proglasbanner

Brojač posjeta stranice

1146109
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Sveukupno
386
209
819
6774
19308
1146109

Visitors Counter

Djelovanje sindikata

ZAŠTITA USTAVNOG PRAVA NA SLOBODU SINDIKALNOG UDRUŽIVANJA I DJELOVANJA

Poštovane kolegice i kolege, članovi Sindikata kriminalističke policije,

Sindikat kriminalističke policije je zatražio od potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova, gospodina dr. sc. Davora Božinovića nadzor u vezi postupanja Službe za unutarnju kontrolu u odnosu na predsjednike „Sindikata policijskih službenika“ i novo formiranog policijskog sindikata “Sindikat slobode, prava i jednakosti policijskih službenika” obzirom da svjedočimo svojevrsnom opasnom presedanu pošto se u oba slučaja poslodavac usuđuje pokrenuti disciplinski postupak protiv dvojice predsjednika policijskih sindikata pri čemu ih tereti za povredu službene dužnosti kao policijske službenike, za radnje koje su isključivo vršili kao sindikalni predstavnici što im je i pravo ali i dužnost što držimo NEDOPUSTIVIM.

Napominjemo kako ne želimo komentirati materiju koja je očito bila samo povod za pokretanje disciplinskih postupaka od strane poslodavca u koju Sindikat kriminalističke policije nema uvida, a i sa samim sadržajem materije se i ne mora slagati, već iskazujemo solidarnost predstavnicima navedenih sindikata u obrani ustavom zajamčenih načela slobode sindikalnog udruživanja i djelovanja.

Ujedno u dopisu ministru još jednom smo pozvali sve ostale policijske sindikate bilo „reprezentativne“, bilo „nereprezentativne“, da bez obzira na programske, statutarne i subjektivne razlike, jasno i glasno stanu u obranu načela slobodnog sindikalnog udruživanja i djelovanja te naših kolega kojima se to pravo pokušava uskratiti drakonskim postupcima poslodavca, te na taj način pošaljemo zajedničku poruku svim našim članovima da postoje načela koja su iznad naših uskih interesa.

LINK NA DOPIS

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

POZIV NA CIJEPLJENJE PROTIV BOLESTI COVID 19

Poštovane kolegice i kolege, članovi Sindikata kriminalističke policije,

poradi Vaših učestalih upita, želimo jasno izraziti stav Sindikata kriminalističke policije o cijepljenju protiv bolesti COVID 19 koja je uzrok trenutne globalne pandemije.

Kao sindikat priklanjamo se stavu većine znanstvenika koja potiče cijepljenje, odnosno u ovom trenutku jasno je da je puno veći rizik kod onih koji su necijepljeni, da će biti inficirani, da će imati veći potencijal širenja bolesti te da će razviti teže simptome bolesti, zbog čega koristimo i ovu priliku kako bi sve među nama koji nisu do sada cijepljeni potakli na cijepljenje jer u ovom trenutku, po našem mišljenju, to je najvažniji i najefikasniji način suprotstavljanja globalnoj pandemiji bolesti COVID 19, dakako ponekad uz potrebu kombiniranja sa provođenjem i drugih mjera.

Međutim želimo jasno kazati kako smo također stava da nitko zbog drugačijeg mišljenja na koje ima pravo ili drugih objektivnih okolnosti ne smije biti diskreditiran niti smiju biti ugrožena njegova radna prava, te ćemo kao sindikat poduzeti sve mehanizme kako bi zaštitili službenike koji zauzimaju drugačije mišljenje ili zbog drugih objektivnih okolnosti odbijaju cijepljenje, a zbog čega bi bila ugrožena njihova radna prava, naravno da pri tom ne ugrožavaju druge.

Mišljenja smo kako je u ovoj situaciji dobro podsjetiti da međunarodna Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda na prvom mjestu ističe Pravo na život, koje pravo smo svi dužni prioritetno štiti. U tom smislu želimo naglasiti važnost testiranja na prisutnost bolesti COVID 19. S tim u vezi čvrstog smo stava da je odgovorno i izbalansirano korektno, da onaj tko nije prebolio bolest COVID 19 i nije se cijepio protiv bolesti COVID 19, poradi ljudi u svojem radnom ali i obiteljskom okruženju (posebice onih koji spadaju u ranjivije skupine) kada je to potrebno (sukladno preporuci stručnjaka) izvrši test pa ako treba i više puta tijekom tjedna, isto kao što držimo ispravnim da se sukladno potrebi i stručnoj preporuci (u iznimnim situacijama koje to zahtijevaju) testira i onaj koji je prebolio, odnosno koji je cijepljen protiv bolesti COVID 19 obzirom na smanjenu ali ipak postojeću mogućnost prijenosa virusa. U ovom trenutku od poslodavca očekujemo da u vezi testiranja na prisutnost bolesti COVID 19 osigura prikladne uvjete za testiranje te da pokrije troškove testiranja za sve zaposlenike bez razlike, a sukladno potrebi.

Na kraju podsjećamo i napominjemo kako će se i dalje mnogi policijski službenici, uz sve zdravstvene djelatnike koji nose najveći teret ove krize, nalaziti na „prvoj liniji“ borbe protiv bolesti COVID 19, gdje će biti izloženiji prijetnji bolesti COVID 19 od većine ostalih građana, što bi svima nama trebao biti i argument više da se odazovemo pozivu na cijepljenje.

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

Prijedlozi nacrta izmjeni Uredbi Vlade RH kojima se utvrđuje i uređuje policijski sustav

Poštovane kolegice i kolege , članovi Sindikata kriminalističke policije,

u prilogu elektroničke poruke dostavljamo Vam na znanje i upoznavanje dopis SKP-a upućen podpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske i ministru unutarnjih poslova gospodinu dr. sc Davoru Božinoviću glede prijedloga izmjena više novih Uredbi koje su sa strane poslodavca dostavljene opet samo tzv. „reprezentativnim“ sindikatima na mišljenje. Kao i u mnogim dosadašnjim slučajevima i ovo je eklatantan primjer „diskriminacije“ i „ignoriranja“ od strane aktualnog rukovodstva našeg sindikata kao legitimnog predstavnika svih Vas.

Na žalost, obzirom na činjenicu da su dopisi poslodavca datirani datumom 16.9.2021, a rok „reprezentativnim“ sindikatima za davanje mišljenja i prijedloga je dan do datuma 23.9.2021, kojih 7 dana obzirom na važnost materije koju uređuju predložene izmjene Uredbi, nikako nije dovoljno za davanje ozbiljnog i stručnog mišljenja kao i prijedloga, sve skupa upućuje da se radi o još jednom dogovoru poslodavca i tzv. „reprezentativnih“ sindikata te dovođenja svih nas pred gotov čin.

Link na naše prijedloge

U vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

SNIMKA INCIDENTA S NEZAKONITIM MIGRANTIMA - SKP INZISTIRA NA ZAKONITOSTI I PROFESIONALNOM POSTUPANJU POLICIJSKIH SLUZBENIKA, ALI I UTVRDIVANJU ZAPOVJEDNE ODGOVORNOSTI

Povodom objave video uratka koji je naslovljen kao incident u kojem su sudjelovali hrvatski policijski službenici prilikom postupanja prema nezakonitim migrantima na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Sindikat kriminalističke policije oštro osuđuje svako na temelju relevantnih dokaza utvrđeno nezakonito postupanje policijskih službenika prilikom obnašanja službenih radnji.

Opširnije...

Prerani odlazak kolege Zorana Melkića

Poštovani članovi  SKP-a,  kolegice i kolege,
s težinom u srcu i još uvijek nevjericom,  obavještavamo Vas kako je jučer navečer preminuo, te nas prerano i iznenada napustio, naš kolega i član SKP-a , Zoran Melkić. Bio je jedan od nas  koji je živio policijski poziv na tankoj plavoj liniji štiteći dobro od zla. Hvala ti Zorane na predanoj policijskoj službi i počivao u miru  Božjem.   


Predsjedništvo SKP-a je na današnjoj  izvanrednoj sjednici jednoglasno donijelo odluku  da se ispred SKP-a obitelji pokojnog Zorana Melkića, isplati jednokratna novčana pomoć. Ukoliko netko od clanova želi dodatno uplatiti donaciju za pomoć obitelji Melkić , sindikat ce mu dostaviti podatke o računu na koji može izvršiti uplatu.


Posljednji ispraćaj Zorana Melkića održati će se u utorak , dana 6.4.2021. u 13,20 h na zagrebačkom groblju Markovo polje. 
Sindikat kriminalističke policije

SEDAM GODINA DJELOVANJA SINDIKATA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Poštovani članovi Sindikata kriminalističke policije, kolegice i kolege,  

s posebnim zadovoljstvom i ponosom podsjećamo,  kako je na današnji dan 2014. godine osnovan Sindikat kriminalističke policije. Inicijativa za osnivanjem Sindikata kriminalističke policije zaživjela je dana 22.11.2013. godine, kada je grupa policijskih službenika iz Uprave kriminalističke policije, konzumirajući svoje ustavno pravona sindikalno udruživanje zajamčeno u čl. 43. Ustava Republike Hrvatske, potaknuta višegodišnjim i sustavnim zanemarivanjem, degradiranjem i devastacijom kriminalističke policije, uputila proglas i inicijativu za osnivanjem sindikata kolegama, mahom pripadnicima kriminalističke policije.

Opširnije...

PODRŠKA PU VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ

Poštovane kolegice i kolege,

kao Sindikat želimo se jasno i nedvosmisleno oglasiti povodom nemilog događaja koji se dogodio u Vukovaru dana 20.1.2021. godine kada su uhićene osobe u službenim prostorijama Policijske postaje Vukovar fizički napale policijskog službenika prilikom obavljanja dužnosti.

Navedenim događajem na žalost svjedočimo sad već zabrinjavajućem trendu incidenata na području PU vukovarsko-srijemske, nad kojim sad već redovito parazitiraju poneki mediji, pojedinci, političari i interesne grupe, te ovim putem želimo glasno i jasno iskazati potporu policijskim službenicima koji su sudjelovali u navedenom događaju, gdje su svojim postupanjem i profesionalnim pristupom spriječili dalekosežne, teže posljedice.

Blagoslov i privilegij našeg policijskog poziva je to što ga opisuje suočavanje i borba sa zločinom, te štetnim i neprimjerenim ponašanjem pojedinca i grupa, a koji u svome djelovanju vođeni svojim interesom ne poznaju granice, rasu, religiju, nacionalnost .…. niti jednu drugu različitost.

Stoga, nedvojbeno želimo još jednom bezrezervno i nedvosmisleno pružiti podršku policijskim službenicima PU vukovarsko-srijemske koji policijski posao rade u specifičnim okolnostima obzirom na cijeli niz faktora - Vukovar kao mjesto posebnog domovinskog pijeteta, stalna ugroza od migrantske krize, dugačka vanjska granica EU, složena i dugotrajna kriminalistička istraživanja ratnih zločina iz Domovinskog rata, izrazito aktivna krijumčarska ruta (”Balkanska ruta”), prijetnja ekstremnog nasilja kroz sukobe navijačkih skupina, da ne podlegnu provokacijama te pokušajima zlonamjernih pojedinaca i/ili grupa (izvana, ali i iznutra) da se radi nečasnih interesa na štetu Vukovara i Vukovaraca, na štetu Republike Hrvatske izazove masovna histerija, te da nastave profesionalno i uzorno obavljati svoje dužnosti.

Također zahtijevamo od ravnateljstva MUP-a da se jasno oglasi o predmetnom događaju, te da ovaj nemili događaj shvati kao ozbiljno upozorenje koje traži da se predano sagleda sigurnosno stanje na području PU vukovarsko-srijemske, te sukladno procjeni kolegama pruži sva potreban pomoć, jer problemi PU vukovarsko-srijemske su problemi svih nas.

Kao što posebnom emocijom štujemo žrtvu Vukovara i Vukovaraca, odlučno branimo sve tekovine Domovinskog rata u kojem je policija prva stala u obrani Hrvatske, tako bez zadrške i čvrsto stojimo u obrani naše policijske struke i svakog policijskog službenika, svakog pripadnika hrvatske policije koji radeći svoj posao svakodnevno provodi policijske ovlasti sukladno Zakonu.

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

SINDIKAT KRIMINALISTIČKE POLICIJE ZAHTJEVA OSIGURAVANJE i PRUŽANJE PSIHOSOCIJALNE POMOĆI POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA

Poštovane kolegice i kolege, policijske službenice i policijski službenici,

očito je kako treba ponavljati i isticati činjenicu kako smo mi policajci uz ona malobrojna zanimanja, srodna po pitanju požrtvovnosti za opće dobro, kao što su to vatrogasci, liječnici, medicinsko osoblje, gorski spašavatelji, oni za koje se podrazumijeva da hitaju u smjeru opasnosti i neizvjesnosti, za što smo se bez dvojbe i predodredili svojim pozivom, ali se zanemaruje činjenica da to kročenje u „suprotnom“ smjeru itekako "troši" jer i svi mi smo u konačnici samo ljudi.

Potaknuti tragičnim događajem samoubojstva privedene osobe u službenim prostorijama I PP Zagreb PU zagrebačke dana 25. 11. 2020. godine, kao i tragičnu činjenicu da je dana 26.11.2020. još jedan od policijskih službenika PU zagrebačke sebi oduzeo život, uz još uvijek bolni ožiljak tragičnog događaja od 12.10.2020. g., oružanog napada i teškog ranjavanja našeg kolege, policijskog službenika koji je osiguravao zgradu Vlade Republike Hrvatske, želimo dobronamjerno ukazati na općenito zanemarenu, manjkavu ili neadekvatno organiziranu psiho-socijalnu pomoć policijskim službenicima, uz nadu i očekivanje da će ministar utjecajem svoga autoriteta, u najkraćem roku potaknuti rješavanje ovoga važnog pitanja koje bitno utječe na službu u cjelini.

Ujedno se obraćamo srodnim policijskim sindikatima koje pozivamo da na agendu svojih prioriteta stave rješavanje ovog problema, u vezi čega smo spremni kao i uvijek i na nužno zajedničko djelovanje, kako vrijeme ne bi ovaj problem gurnulo u zaborav do slijedećeg nemilog događaja.

Link na naš dopis

 

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

 

SINDIKAT KRIMINALISTIČKE POLICIJE ZAHTJEVA ZAŠTITU NEOVISNOSTI, PROFESIONALNOSTI I DIGNITETA POLICIJE TE IZRAŽAVA PODRŠKU POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA PU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE

Poštovane kolegice i kolege,


povodom događaja koji se desio u Vukovaru dana 28.11.2020.godine gdje je došlo do policijske intervencije u ugostiteljskom objektu prema osobama koje nisu poštovale mjere Nacionalnog stožera, pri tome narušavale javni red i mir, želimo ovim putem iskazati potporu i pohvalu policijskim službenicima koji su sudjelovali u navedenom događaju gdje su svojim postupanjem i profesionalnim pristupom spriječili dalje narušavanje JRM-a, priveli počinitelje u nadležnu policijsku postaju i nad njima proveli kriminalističko istraživanje.


S obzirom da je navedeni događaj zauzeo osobitu medijsku pozornost a ne ulazeći u pozadinu i okolnosti cijelog slučaja, jasno i glasno osuđujemo svaku zlouporabu navedenog događaja radi prikupljanja jeftinih politikantskih bodova pojedinih interesnih skupina, koji na taj način parazitiraju nad policijskim postupanjem i pri tome namjerno i svjesno ruše ugled policije i policijskih službenika u društvu.


Stoga nedvojbeno želimo još jednom bezrezervno i nedvosmisleno pružiti podršku policijskim službenicima koji rade težak i mukotrpan posao izlažući se svakodnevnom riziku o propitkivanju eventualnog postupanja da i dalje bez podlijeganju pojedinih interesnih skupina i pojedinaca provode pozitivne zakone i policijske ovlasti i pri tome promiču ugled policije kao časnog, profesionalnog i stručnog zanimanja.

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

OSVRT SINDIKATA KRIMINALISTIČKE POLICIJE NA NACRT PRIJEDLOGA UREDBE O KLASIFIKACIJI RADNIH MJESTA I UREDBE O ZVANJIMA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA KOJE JE IZRADILO RAVNATELJSTVO POLICIJE MUP-A RH

Poštovani članovi Sindikata , kolegice i kolege,

obzirom da važeća Uredba o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, oznakama policijskih zvanja, funkcionalnim oznakama radnih mjesta, promaknuću i napredovanju kroz policijska zvanja nije doprinijela depolitizaciji policije, jačanju sustava i institucije policije kao svrsi i cilju s kojim je donesena, već je produbila politizaciju i neadekvatno kadroviranje, sustav je pretvorila u karijeristički i bitno doprinijela njegovoj eroziji, te je kod znatnog broja policijskih službenika fokus sa aktivnog rada i jačanja policijske službe pomakla na vlastiti karijerni napredak, čime je pojačala letargiju i nezadovoljstvo onog dijela policijskih službenika koji su svoj fokus bez adekvatne nagrade zadržali na radu, Sindikat kriminalističke policije odlučio se osvrnuti na novi nacrt prijedloga Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta i Uredbe o zvanjima policijskih službenika koje je izradilo Ravnateljstvo policije MUP-a RH u vezi čega smo se obratili i ministru koji dopis u cijelosti možete pročitati u privitku ove poruke.

Link na dopis

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

Smjernice Sindikata kriminalističke policije koje se odnose na preustroj kriminalističke policije

Poštovano članstvo SKP-a, kolegice i kolege, zainteresirana javnosti,

obavještavamo Vas kako smo se obratili ministru kao voditelju radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova povodom nove reorganizacije našeg ministarstva koje se kako izgleda planira implementirati na mala vrata u izuzetno kratkom vremenskom roku, nažalost s nejasnim ciljevima i dvojbenim pozadinskim motivima koji se, bojimo se, skrivaju iza "floskule" o nastojanju izgradnje efikasnijeg policijskog sustava.

Dakle, nije nužno „biti policajac“ da bi svi oni na koje se reorganizacija odnosi shvatili da je kostur reorganizacije već složen i da neko novo mišljenje neće imati previše utjecaja na njegove eventualne izmjene. Bez obzira na ovaj trajno ponavljajući izostanak osnovnih elemenata suradnje, istim strpljenjem i željom za boljitkom kojim članovi ovog Sindikata godinama rade posao kriminalističke policije, unatoč svim poniženjima i nepravdama kojima su za to nagrađeni kroz sve dosadašnje reorganizacije, ovaj Sindikat još jednom želi ukazati na vrlo skupe probleme u radu, na što smo od svog osnutka raznim rotacijama rukovodstva MUP-a dostavljali konstruktivno mišljenje glede preustroja kriminalističke policije, pa čak i cjelovitu shemu preustroja kriminalističke policije koja je bila produkt višemjesečnog rada naše radne skupine koju su činili volonteri koji su nesebično i samopožrtvovno odradili ovaj zahtjevan posao u svoje slobodno vrijeme.

Dopis sa svim smjernicama koja bi trebale pratiti preustroj kriminalističke policije možete pronaći u prilogu ove objave.

Link na dopis

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

INSTRUMENTALIZACIJA INSTITUTA ISTRAŽNOG ZATVORA ?!

Poštovani članovi Sindikata kriminalističke policije, kolegice i kolege,

ne ulazeći u pozadinu i okolnosti cijelog slučaja obzirom da ne raspolažemo potpunim informacijama o provedenom kriminalističkom istraživanju osim onih objavljenih u medijima, bez namjere za opravdavanjem policijskih službenika koji su osumnjičeni za počinjenje kaznenih djela u predmetnom slučaju, jasno i glasno osuđujemo svaku zlouporabu položaja i ovlasti u službi te očekujemo primjerenu kaznu.

Međutim želimo ukazati na očitu diskriminaciju u predmetnom slučaju glede određivanja istražnog zatvora, vjerojatno uzrokovanu aktualnim vanjskim utjecajima i pritiscima kako na pravosuđe tako i na rukovodstvo MUP-a, a čije žrtve su u ovom slučaju bili policijski službenici jer očito je da su i u ovom slučaju pravosudni i policijski rukovodni sustav pod pritiskom javnosti i aktualnom politikantstvu podlegli trenutnoj globalnoj antipolicijskoj atmosferi, rekli bismo histeriji, pa izgleda da smo svi sada označeni kao dobrodošli društevno-politički trofejni primjerci podobni za prezentiranje „strogosti i pravde“.

Stoga u priloženom dopisu naslovljenom na rukovodstvo MUP-a, Ministarstvo pravosuđa, DORH i Vrhovni sud postavljamo opravdano pitanje o zakonskoj utemeljenosti određivanja mjere istražnog zatvora u predmetnom slučaju za oba policijska službenika Policijske uprave karlovačke, a koji dopisu cijelini možete pročitati u prilogu ove objave ?!

LINK NA DOPIS

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

POZIV SINDIKATA KRIMINALISTIČKE POLICIJE NOVOIMENOVANOJ GLAVNOJ DRŽAVNOJ ODVJETNICI ZA UNAPREĐENJEM ODNOSA DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA I POLICIJE

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege, zainteresirana javnosti,

prije svega zbog izuzetne društvene važnosti sinergije državnog odvjetništva i kriminalističke policije za efikasnost otkrivanja i procesuiranju zločina, Sindikat kriminalističke policije odlučio se obratiti novoimenovanoj glavnoj državnoj odvjetnici te joj čestitati na imenovanju i ujedno je pozvati da kao jedan od prioriteta u svojem mandatu odredi upravo unapređenje odnosa državnog odvjetništva i policije kroz izgradnju ravnopravnog partnerskog odnosa temeljenog na obostranom poštovanju i uvažavanju mišljenja, pošto je razvidno da još uvijek postoje otvoreni problemi. Dužnost Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske predstavlja jedan od glavnih temelja funkcioniranja Republike Hrvatske kao pravne države, za koju vjerujemo svi želimo da se temelji na vladavini zakona, prava i pravde, a funkcioniranje čije vlasti bi trebalo nadzirati neovisno pravosuđe, stoga će Sindikat kriminalističke policije, kao strukovni sindikat, podupirati sva nastojanja novoimenovane glavne državne odvjetnice na putu ka snažnom, profesionalnom i neovisnom državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Link na dopis

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

Problem nenamjenskog korištenja službene elektroničke pošte i elektroničke platforme za razmjenu/kolanje službenih dokumenata (eGOP-a)?!

Poštovani članovi SKP-a , kolegice i kolege,

Sindikat kriminalističke policije redovito upozorava rukovodstvo MUP-a na diskriminaciju i onemogućavanje rada sindikatima koji djeluju u okviru Ministarstva unutarnjih poslova, na način da se sindikatima suprotno čl. 98. st 1. (Članak 98.(1) Čelnik državnog tijela dužan je, bez naknade, osigurati za rad Sindikata najmanje sljedeće uvjete:– slobodu sindikalnog izvješćivanja i podjelu tiska) onemogućava distribucija informacija članstvu putem službene elektroničke pošte, što i dalje predstavlja veliku prepreku u našem radu.

Obzirom na takav izrazito restriktivni stav poslodavca prema korištenju službenih komunikacijskih kanala od strane sindikata, neshvatljivo nam je, netransparentno i time neprihvatljivo da se istovremeno službena elektronička platforma (integrirani sustav za elektroničko poslovanje) za kolanje službenih dokumenata u elektroničkom obliku (eGOP - eGovernment Operations Platform) Ministarstva unutarnjih poslova koristi za komercijalne svrhe, pa je tako primjerice putem eGOP-a policijskim službenicima dostavljena ponuda poduzeća “GALKO” d.o.o. sa sjedištem u B. Radića 43, 42231 Mali Bukovec, pod urudžbenim brojem P/1678778 o obavijesti za web prodaju te popustom za sve djelatnike MUP-a u iznosu od 20 % i kodom za popust S-2020.

Link na naš dopis

U Vašoj službi

SKP

25. OBLJETNICA VOJNO REDARSTVENE AKCIJE "BLJESAK"

bljesak

Poštovane kolegice i kolege, poštovani članovi Sindikata kriminalističke policije,

danas na dvadeset petu obljetnicu Vojno redarstvene akcije Bljesak kojom je prekinuta
okupacija i uspostavljen državno – pravni poredak Republike Hrvatske na području zapadne Slavonije, u
prvom redu sa tugom i ponosom se prisjećamo svih poginulih, umrlih i ranjenih hrvatskih branitelja koji
su u temelje hrvatske slobode i hrvatske državnosti ugradili najvrjednije što su imali, svoje živote i svoje
zdravlje.

Posebno smo ponosni na doprinos kojeg su u Vojno redarstvenoj operaciji Bljesak dali pripadnici
hrvatske policije koji su na visokoj razini profesionalnosti aktivno sudjelovali u vojnim operacijama i
nakon toga u uspostavi zakonodavno pravnog poretka na oslobođenom području.

Gradeći budućnost na žrtvi svih hrvatskih branitelja mi smo dužni u svome svakodnevnom poslu i
obavljanju teške ali časne policijske dužnosti, u obavljanju svih zadaća pristupati jednako kao što smo to
kao hrvatska policija činili u vrijeme Domovinskog rata, braneći sve hrvatske građane i hrvatsku državu
od svih vrsta ugroza.
Svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima neka dobri Bog podari pokoj vječni i neka im je laka
hrvatska zemlja koju su natopili svojom krvlju da bi mi sada i sva buduća pokoljenja imali samostalnu i
suverenu jedinu nam domovinu Hrvatsku.

U VAŠOJ SLUŽBI

SINDIKAT KRIMINALISTIČKE POLICIJE

MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA 2020

medjunarodni praznik radaPoštovane kolegice i kolege policajci, poštovani državni službenici i namještenici MUP-a RH, poštovani članovi Sindikata kriminalističke policije

u ovim izazovnim i složenim vremenima pandemije bolesti COVID -19, razarajućeg zemljotresa na području Zagreba i prijeteće ekonomske krize, želimo Vam uputiti čestitku povodom Međunarodnog praznika rada, u kojoj Vam čestitamo na profesionalizmu, solidarnosti i požrtvovnosti koju ste pokazali u ovoj krizi obnašajući svoju dužnost i služeći građanima R. Hrvatske izloženi na prvoj liniji obrane.

Ovom prilikom želimo naglasiti kako je svima nama, ali i građanima, današnji praznik prilika da se podsjetimo na specifičnost i jedinstvenu zavodljivost našeg policijskog poziva koja se najbolje oslikava u služenju drugima kroz svakodnevni rad i dužnosti koje nas nerijetko vode u smjeru odakle dolazi ugroza i opasnost.

Stoga Vas pozivamo da budete ponosni na naš rad i policijski poziv, a ujedno da zadržite i širite optimizam, pozitivan stav i što je najvažnije SOLIDARNOST.

U VAŠOJ SLUŽBI

SINDIKAT KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Sindikat kriminalističke policije predlaže dodatne zaštitne mjere za policijske službenike i neovlastene djelatnike ministarstva u suzbijanju bolesti COVID-19

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege,


predsjedništvo Sindikata kriminalističke policije upozoreno je od svojih članova, ali i drugih policijskih službenika o problemima održavanja socijalne distance prilikom obavljanja redovnih radnih zadaća. Naravno, u ovom trenutku ne žalimo politizirati niti zahtijevati nemoguće, no ipak smo stava da je i nužno i moguće uspostaviti i osigurati određene minimume zaštite policijskih službenika kao i svih neovladtenih djelatnika naseg ministarstva, te da se po tom pitanju uvijek može više učiniti, posebice pošto je trenutno izgledno kako ćemo određene mjere zaštite morati provoditi i možebitno duže vremensko razdoblje.

S tim u vezi smo se obratili ministru s prijedlozima novih zaštitnih mjera za policijske službenike i druge neovlastene djelatnike ministarstva, koji dopis u cijelosti možete pročitati u prilogu ove objave.

U Vašoj službi

SKP

KRIZNA SITUACIJA IZAZVANA EPIDEMIJOM BOLESTI COVID-19 I ZEMLJOTRESIMA NA ŠIREM PODRUČJU GRADA ZAGREBA I MARIJE BISTRICE

Poštovani članovi SKP-a, kolegice i kolege

Obzirom na tijek krizna situacije izazvana epidemijom bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS CoV-2 („Koronavirus“) i zemljotresima na širem području Grada Zagreba i Marije Bistrice, Sindikat kriminalističke policije mjerodavnima u našem ministarstvu je dostavio prijedlog za mogući dodatni angažman policijskih službenika koji u cijelosti možete pročitati u prilogu ove objave.

Link na dopis

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

COVID-19 - PRIJEDLOZI ZAŠTITNIH MJERA ZA POLICIJSKE SLUŽBENIKE

Poštovane kolegice i kolege,

u prilogu objave nalazi se dopis sa prijedlozima zaštitnih mjera za policijske službenike kojim Sindikat kriminalističke policije želi doprinijeti naporima svih nadležnih službi u borbi protiv širenja epidemije virusa COVID -19 ali i efikasnom funkcioniranja svih UJ MUP-a obzirom na specifične okolnosti u kojima se nalazimo..

Link na naš dopis

U Vašoj službi

Sindikat kriminalističke policije

Sindikat kriminalisticke policije zahtjeva ostavku Glavnog drzavnog odvjetnika

Postovani clanovi SKPa kolegice i kolege, zainteresirana javnosti,
 
SKP se obratio predsjedniku Republike Hrvatske, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predsjedniku Hrvatskog sabora,
 kao strukovni sindikat (udruga građana), potaknut medijskim objavama i izjavama u kojima se navodi, navodna pripadnost Glavnog državnog odvjetnika RH dvjema udrugama, za koje se isto tako navodi kako se radi o udrugama dvojbene svrhe osnivanja. 
Napominjemo kako je jedan od  glavnih ciljeva Sindikata kriminalističke policije zaštita neovisnosti i profesionalnosti kriminalističke policije, što je i isključiv motiv naše reakcije u ovom slučaju. Naime, kao što Vam je poznato  kriminalistička policija djeluje u službi građane Republike Hrvatske u nedjeljivoj sinergiji s državnim odvjetništvom u borbi protiv svih oblika kriminaliteta. 
Isto tako želimo biti jasni, kako na nikoji način ne želimo zadirati u osobne motive i ljudska prava i  slobode, kao niti negirati dosadašnji profesionalni rezultat aktualnog Glavnog državnog odvjetnika, međutim uvažavajući i visoko cijeneći dužnost Glavnog državnog odvjetnika koju obnaša, gospodin Dražen Jelenić, moramo iskazati zabrinutost i mišljenje kako je pripadnost visokih državnih dužnosnika i službenika udrugama suspektnih, nejasnih i netransparentnih ciljeva, u najmanju ruku etički i moralno neodgovorna pa stoga i nedopustiva. 
Stoga ukoliko se medijski  napisi kao i izjave pokažu vjerodostojnima, tražimo  da se razmotri pokretanje mehanizma za smjenu Glavnog državnog odvjetnika g. Dražena Jelenića.  
 
 
Na kraju, obzirom da se radi i o opasnom presedanu, nikako ne treba iskljuciti potrebu da sve nadležne sigurnosne institucije, u okviru svojih ovlasti, izvrše sigurnosne provjere za sve državne dužnosnike i visokopozicionirane državne službenike kako bi se u budućnosti izbjegle ovakve neželjene situacije koje bacaju sjenu na odgovorne državne funkcije.  
 
 
U vasoj sluzbi
 
Sindikat kriminalisticke policije